Ο Ιεραπύτνης στο 1ο Συνέδριο Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ρέθυμνο

  • Dogma
ιεραπύτνης

Το πρωί του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μετέβη στο Ρέθυμνο, όπου έλαβε μέρος στο 1ο Συνέδριο Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που φιλοξενείται από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στο Πνευματικό Κέντρο «Θεομήτωρ» από 20 έως 22 Οκτωβρίου.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου προήδρευσε των εργασιών της πρώτης θεματικής ενότητας με τίτλο «Βιοηθικές προσκλήσεις των εφαρμογών της σύγχρονης ιατρικής». Μίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος με θέμα «Η παρακαταθήκη του φύλου: Δικαίωμα επιλογής ή ευθύνη αγιασμού;», ο Αιδεσιμολ. πρωτ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. στον τομέα Ηθικής και Ποιμαντικής, με θέμα «Ηθικές και ποιμαντικές διαστάσεις των εφαρμογών της σύγχρονης ιατρικής στην αντιμετώπιση των ασθενειών» και ο ελλογιμ. κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. στο γνωστικό αντικείμενο Ποιμαντική Ηθική των Επιστημονικών Εφαρμογών, με τίτλο «Η συζήτηση για την ανθρώπινη ευθύνη μέσα από τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα».

Μετά την ολοκλήρωση της Β´ θεματικής ενότητας με θέμα «Διαλεγόμενη Βιηθική», το μεσημέρι παρετέθη πλούσια τράπεζα στην ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αττάλης Μπαλί από τον Ηγούμενο Αρχιμ. Παρθένιο Καλυβιανάκη.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν το απόγευμα με δύο ακόμη θεματικές ενότητες «Βιοηθικά διλήμματα της πανδημίας» και «Οι διαστάσεις της ανακουφιστικής φροντίδας στη Βιοηθική».

TOP NEWS