O κατανυκτικός εσπερινός της συγχωρήσεως στην Έδεσσα

  • Dogma
έδεσσα

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στην Έδεσσα την Κυριακή της Τυρινής, 13 Μαρτίου, ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως.

Στην ακολουθία του κατανυκτικού εσπερινού της συγχωρήσεως στην Έδεσσα,  χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ενώ μετείχε ο ιερός κλήρος της πόλεως και άλλοι κληρικοί ιερών μονών και ενοριών εκτός της Εδέσσης. Παρέστη επίσης ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δημήτριος Γιάννου.

έδεσσα έδεσσα

Κατά την διάρκεια της ακολουθίας αναγνώσθηκε η Εγκύκλιος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου επί τη ενάρξει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

έδεσσα έδεσσα

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωήλ ξήτησε δημοσίως από όλον τον λαό και ιδιαιτέρως από τους κληρικούς συγχώρεση και έδωσε συγχώρεση σε όλους κατά την καθιερωμένη τάξη.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι εσπερινός Συγνώμης λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πρόκειται για μια ωραία συνήθεια, που διατηρείται σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Εσπερινών αυτών είναι ότι μετά την Είσοδο και το «Εσπέρας Προκείμενον», αλλάζει ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης και η στολή του Ιερέως. Από πασχαλινή, λόγω της Κυριακής, γίνεται πένθιμη, λόγω της Τεσσαρακοστής (αλλάζουν τα λευκά με πορφυρά – εφ’ όσον τον Χριστό δεν Τον πενθούμε ως άνθρωπο, αλλ’ ως Βασιλέα Θεό).

TOP NEWS