Ο Λαγκαδά Ιωάννης: «Άλλο είναι η ισοτιμία και άλλο η εξίσωση»

  • Dogma
λαγκαδά

Στον ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, ιερούργησε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα μνήμης και τιμής του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου καθώς και ημέρα ενθυμήσεως της επετείου της συμπληρώσεως τεσσάρων ετών από την εύρεση και ανακομιδή των Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης – Αγγελίνης (8 Φεβρουάριου 2012), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προς το Εκκλησίασμα, το οποίο προσήλθε για να τιμήσει την επέτειο αυτή αλλά και να ασπασθεί το Ιερό Λείψανο του Αγίου Παρθενίου, το οποίο και ετέθει προς προσκύνηση καθ’ όλη την διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων του διημέρου, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στον σήμερα τιμώμενο Άγιο Παρθένιο καθώς επίσης και στο χρονικό της ευρέσεως των Λειψάνων της Αγίας Ακυλίνης – Αγγελίνης , τα οποία και φυλάσσονται σήμερα εις την ιδιαίτερη πατρίδα της το Ζαγκλιβέρι, τόπο καταγωγής της Αγίας, τονίζοντας ότι και οι δύο Άγιοι, έμειναν σταθεροί με την Πίστη στον Ένα και αληθινό Θεό, χωρίς να Τον προδώσουν και χωρίς να βάλουν κάποιον όρο συγκρίσεως ή άλλο ιστοστάθμιο της αξίας του Κυρίου.

Αναφερόμενος εν συνεχεία στην σημερινή ακουσθήσα Ευαγγελική Περικοπή, ο Σεβασμιώτατός επεσήμανε ότι ο καθένας μας, έχει λάβει από τον Θεό ένα χάρισμα και ένα τάλαντο και δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει την Χάρη του Κυρίου.

Τα χαρίσματα μέσα στην Εκκλησία, δεν αποτελούν αφορμή καυχήσεως, θαυμασμού και αυτοπροβολής, αλλά είναι μαρτυρία διακονίας και ομολογίας Πίστεως και Αληθείας. Τα χαρίσματα, με τα οποία μας προίκισε ο Θεός, είναι τα όπλα του φωτός που μας δίδει ο Θεός, ώστε να προχωρήσουμε ασφαλώς προς την αιώνια ζωή και μέσα από αυτά να αντλούμε την δύναμη εκείνη με την οποία θα μπορούμε να παράγουμε το έργο της εν Χριστώ βίωσης του μυστηρίου της Σωτηρίας.

Όλοι έχουμε την υποχρέωση τα τάλαντα αυτά να τα αξιοποιούμε προς το πρόσωπο του αδελφού και του πλησίον μας με αγάπη και διάκριση, αλλά κυρίως μέσα από την αίσθηση της ευθύνης.

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν και επιδιώκουν την λεγομένη εξίσωση, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος. Άλλο όμως είναι η ισοτιμία και άλλο είναι η εξίσωση. Ο κάθε άνθρωπος έχει το προσωπικό του χάρισμα και τάλαντο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει η ζήλια και ο φθόνος προς το πρόσωπο του αδελφού, αλλά ο καθένας να προσπαθεί να αξιοποιεί αυτό που έχει, μέσα από την προοπτική της αρμονίας της Χάρης και της Ευλογίας του Θεού, ώστε όλοι μαζί να μπορούμε να απολαμβάνουμε της δωρεάς και της ουρανίου ευλογίας.

Το καλύτερο χάρισμα που έχει κάποιος όταν δεν το αξιοποιήσει σωστά, τότε αρχίζει και φθείρετε, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η ζωή μας θα πρέπει να έχει μέσα της, την ενέργεια και την πορεία του σωστού προσανατολισμού προς την αιωνιότητα και προς τον Δωτήρα παντός αγαθού, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

TOP NEWS