Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Ρωμύρι της «Παπαλάμπραινας»

  • Dogma
μεσσηνίας

Στην ιστορική κοινότητα του Ρωμυρίου, της επαρχίας Πυλίας, Μεσσηνίας τιμήθηκε την Κυριακή 15 Μαϊου, η μνήμη του Αγίου Νικολάου του Νέου, του εν Βουνένοις. Στον ομώνυμο ναό, της πάλαι ποτέ ακμάζουσας κοινότητας, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Τον Σεβασμιώτατο  Μεσσηνίας πλαισίωσαν ο, καταγόμενος εκ Ρωμυρίου και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας,  Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Βασιλόπουλος, ο Πρωτοπρ. Βασίλειος Αθανασόπουλος και ο εφημέριος της κοινότητας Ιερεύς Ιωάννης Χατζηδημητρίου.

Η ιστορική κοινότητα του Ρωμυρίου βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της επαρχίας Πυλίας του Νομού Μεσσηνίας και η ονομασία του χωριού αποδίδεται στο ότι το κατοικούσαν μόνο Έλληνες, δηλαδή Ρωμηοί, όπως λέγονταν τότε οι Έλληνες, καθώς οι Τούρκοι κατακτητές δεν επιχείρησαν ποτέ να το καταλάβουν λόγω της θέσης του. Το Ρωμύρι έγινε γνωστό από τα επεισόδια που έγιναν όταν κλέφτες το 1860 μπήκαν στο σπίτι του Παπαλάμπρου να τον ληστέψουν γιατί είχαν πληροφορίες πως φύλαγε τα λεφτά της Μητρόπολης Μεθώνης. Εξ’ αφορμής αυτού του περιστατικού γράφτηκε το πασίγνωστο και κοσμοξάκουστο δημοτικό τραγούδι «Παπαλάμπραινα».

Κατά την σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα νέα παιδιά που κατάγονται από το Ρωμύρι, τα οποία μέσα από τις δραστηριότητες, του συλλόγου τον οποίο δημιούργησαν, αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου καταγωγής των προγόνων τους και τιμούν τις ρίζες τους. Εν συνεχεία στον προαύλιο χώρο του ναού, τα μέλη του συλλόγου, δεξιώθηκαν τις εκατοντάδες πιστών, που προσήλθαν από όλη τη Μεσσηνία και υποδέχθηκαν τους δρομείς, οι οποίοι κάθε χρόνο διοργανώνουν αγώνες δρόμου, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου του Νέου.

Το παρόν έδωσαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Ιω. Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παν. Καρβέλας, ο τ. Δήμαρχος και νυν Γραμματέας της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Καφαντάρης και πολλά μέλη του Δημ. Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

TOP NEWS