Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στη Πάτρα

  • Dogma
μητροπολίτης φθιώτιδος

Στην όμορφη πόλη των Πατρών μετέβη το διήμερο 24 & 25 Σεπτεμβρίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, προσκεκλημένος από τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις συμπληρώσεως 52 ετών από της επανακομιδής της Τιμίας και χαριτόβρυτης Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου από τη Ρώμη στη Πάτρα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος συνοδευόταν από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Θερμοπυλών- Ροδίτσης & Υπάτης Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Καπανδρίτης και τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Ευστάθιος Κατόπης.

Αφ’ εσπέρας του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου στον Μεγαλοπρεπή Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου τελέσθηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου Κηφησίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Νικολαόυ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, του οικείου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πολλών ιερέων, διακόνων και πλήθους πιστών από την Πάτρα και την γύρω περιοχή της Αχαΐας.

μητροπολίτης φθιώτιδος μητροπολίτης φθιώτιδος

Ανήμερα της επετείου, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε λαμπρή πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου, συλλειτουργούντων των ως άνω Αγίων Αρχιερέων.

Τον Θείο Λόγο στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα που τον αξίωσε να συμμετάσχει στην λαμπρή εορτή τού, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την ευγενική και γεμάτη αγάπη πρόσκλησή του.

Αναλύσας στην συνέχεια την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, Κυριακή Α’ Λουκά, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:« Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, κατά θεία συγκυρία, έχει άμεση σχέση με την σημερινή λαμπρή εορτή της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφει την κλήση των πρώτων μαθητών του Χριστού μεταξύ αυτών και του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Η κλήση των Αγίων Αποστόλων μας διδάσκει την δική μας κλήση, το κάλεσμα που μας απευθύνει ο Θεός προσωπικά στο καθένα μας. Έχουμε χρέος ως χριστιανοί να ακολουθήσουμε το Χριστό όπως οι Απόστολοι, «ἀφέντες τά δίκτυα ἡκολούθησαν αὐτῷ», και να αγωνιζόμαστε για την πνευματική μας ζωή και την σωτηρία μας, μιμούμενοι το ηρωικό πνεύμα του Αγίου Ανδρέου, την εσωτερική γενναιότητα του και χωρίς φόβο, μέσα στην αντίθεη και υλιστική κοινωνία την οποία ζούμε, να κηρύττουμε την πίστη μας στον Χριστό, ο οποίος μας καλεί στην σωτηρία και το Φως και με αυτό τον τρόπο να γινόμαστε όλοι άξιοι της Άνω κλήσεως».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους Αγίους Αρχιερείς και σε όλο τον λαό των Πατρών Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας να είναι βοηθός και φρουρός όλων.

μητροπολίτης φθιώτιδος μητροπολίτης φθιώτιδος μητροπολίτης φθιώτιδος

Λίγο προ της απολύσεως ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών ευχαρίστησε ξεχωριστά όλους τους Αγίους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην εορτή και τους ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου να τους χαρίζει υγεία, μακρά και καλλίκαρπο Αρχιερατεία.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, η Βουλευτής Α’ Πειραιώς κ. Γεωργία Γεννιά και Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του τόπου.

TOP NEWS