Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στον Γάλλο Πρωθυπουργό… χωρίς ράσα

  • Dogma

Πριν από πέντε ημέρες, την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, ο Γάλλος Πρωθυπουργός έκανε δεκτό τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ιδιότητα του ως προέδρου της συνέλευσης των ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας. 

 

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση ωστόσο είναι το γεγονός πως ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Γαλλίας,  όχι μόνο δεν φορούσε τα ορθόδοξα ράσα μαζί με τα διάσημα του βαθμού του, όχι μόνο δεν φόρεσε το κλασικό μαύρο κοστούμι που συνηθίζουν να φορούν οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου στην Τουρκία αλλά το κοστούμι των καθολικών ιερέων με το λευκό κολάρο.

 

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος ορθόδοξος κληρικός συναντάται με τόσο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο χωρίς τίποτα να θυμίζει ότι πρόκειται για Επίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

 

 

Είναι γνωστό πως στην Τουρκία οι ορθόδοξοι κληρικοί, εκτός του Πατριάρχη, κυκλοφορούν με κοστούμι στους δρόμους της Πόλης λόγω μιας παλαιάς «παράδοσης» που δεν επιτρέπει σε Έλληνες ρασοφόρους να κυκλοφορούν φορώντας ράσα. Στην Γαλλία όμως απ’ όσο γνωρίζουμε έχει απαγορευθεί η μαντήλα και όχι το ράσο.

 

Υπάρχει κάποια απόφαση του οικουμενικού Πατριαρχείου που λέει πως οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι πρέπει να κυκλοφορούν ως καθολικοί παπάδες;  Αν ναι καλό θα ήταν να το μάθουμε.

 

Πάντως για την ιστορία πρέπει να πούμε πως Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος ή καρδινάλιος δεν υπήρχε περίπτωση να συναντηθεί με Πρωθυπουργό ή άλλο ανώτατο αξιωματούχο φορώντας κοστούμι και κολάρο. Ακόμη κι αυτοί θα πήγαιναν με τα ράσα τους. 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ