Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά τιμησε τον Αγιο Νεκτάριο

  • Dogma

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Αθανασίου Καβαλαρίου- Λαγκαδά.

 

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν την παραμονή της εορτής με τη λιτανεία της θαυματουργού εικόνος του Αγίου ενώ στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Ευσέβιος Σπουργίτης εκόμισε  το  θαυματουργόν  και χαριτόβρυτον Λείψανον του Αγίου Νεκταρίου. Κατόπιν, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας ο οποίος και κήρυξε τον Θείον Λόγον.

 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος χοροστάτησε και εις τόν Όρθρον.

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, παρουσίᾳ του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Καβαλαρίου κ. Γέωργιου Παρατσουκίδη, των Στρατιωτικών Αρχών, αντιπροσωπείας των σχολείων της περιοχής και πλήθους πιστών  κατά την ομιλία του ομίλησε επικαίρως διά την εορτήν του Αγίου Νεκταρίου  τονίζοντας  ότι  η σημερινή εορτή,  μας δίδει την δυνατότητα να συνδέσουμε τη ζωή μας με τη ζωή του Κυρίου, με όλα τα γεγονότα της επί  γης παρουσίας Του, με τα γεγονότα εκείνα με τα οποία ο Θεός δια μέσῳ των αιώνων φανέρωσε την πάντοτε μία και δυνατή και αμετάκλητη αγάπη Του προς τον άνθρωπο γι΄ αυτό και κάθε Θεία Λειτουργία είναι Γέννησις, είναι Σταυρός είναι Ταφή, είναι Ανάστασις.  Αλλά και σε κάθε Θεία Λειτουργία ζούμε και κάτι ακόμη, και είναι αυτό το οποίο προσδοκούμε , τη Δευτέρα του Κυρίου Παρουσία. 

 

{gallery}54{/gallery}

 

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης σημείωσε ότι αυτό που μας χαρίζει ο Ιησούς Χριστός είναι η αιώνια ζωή, δηλαδή τελειώνοντας εδώ τη ζωή μας, συνεχίζουμε να υπάρχουμε, όπως ο Άγιος που τιμούμε σήμερον, ο Άγιος Νεκτάριος ο οποίος και εκοιμήθη το 1920.

 

Όμως, ενώ εκοιμήθη το 1920 είναι παρών μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, και δεν τον γνώριζαν οι άνθρωποι αλλά ο Θεός τον φανέρωσε. Οι άνθρωποι, τον κυνηγούσαν, τον κατηγορούσαν, τον λοιδορούσαν, έχοντας την τάση να τον δικάσουν και να τον καταδικάσουν. Έτσι είναι διαμορφούμενη η αμαρτωλή φύση μας. Να μην αναπαύεται σε αυτό που είμαστε, σε αυτό που έχουμε αλλά να μας ενδιαφέρουν οι άλλοι. Και αυτό έκαναν και αυτοί που πολεμούσαν τον Άγιο Νεκτάριο. Και βέβαια και μας, όταν κάποιοι μας πολεμούνε, εκνευριζόμεθα και στεναχωρούμεθα και φτάνουμε πολλές φορές στο σημείο να γινόμασθε επιθετικοί. Ο Άγιος Νεκτάριος, όμως ,με τη ζωή του και το παράδειγμά του μας διδάσκει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε ασφαλώς και αμετακλήτως το θέλημα του Κυρίου.

 

Έτσι και ο Άγιος Νεκτάριος σήκωσε το φορτίο το βαρύ της συκοφαντίας και της αδικίας δοξάζοντας τον Θεό και έζησε συνδεδεμένος με το Θείο Θέλημα, αδιαφορώντας για το τι λένε ή θέλουν οι άνθρωποι, φροντίζοντας πάντα να εφαρμόζει το θέλημα του Θεού και να δοξάζει το όνομα του Θεού με τη ζωή του, με τις αγαθοεργίες του, με τις προσευχές του προς τον Θεό. Ζούσε σε μία άμεση κοινωνία με τον Θεό, μιλώντας με τον Θεό, όπως οι προφήτες τις Παλαιάς Διαθήκης, όπως ο Κύριος με τον επουράνιο Πατέρα Του και τους μαθητές Του, και πάντοτε έδιδε την αφορμή να δοξάζεται το όνομα του Θεού.

 

Τους αμαρτωλούς δεν τους περιφρονούσε, δεν τους απέρριπτε, αλλά προσευχόταν γι΄ αυτούς μετά δακρύων, κόπων και πόνων ψυχής και μέσα από τη δική του θυσιαστική προσέγγιση  φρόντιζε να διορθώνει και τα λάθη των μαθητών του την περίοδο που ήταν στη Ριζάρειο. 

 

Το μεγαλύτερο λοιπόν  αγαθό που μπορεί να έχει κανείς, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κλείνοντας την ομιλία του, είναι να βρίσκεται ψηλά μαζί με τον Θεό. Αυτή είναι η πνευματικότητα της Ορθοδόξου λειτουργικής ζωής που μέσα από τη Θεία Λειτουργία μας βοηθά να αποδράσουμε  από τη μικρότητα της καθημερινότητας ανεβαίνοντας  στο ύψος του Ουρανού και βλέποντας το μεγαλείο και τη δόξα των Αγίων και τη μεγάλη αγάπη του Θεού, έχοντας όλους του Αγίους φίλους και προστάτες στον καθημερινό μας πόνο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ανέγνωσε την ευχή του καθιαγιασμού και έχρισε με Άγιο Μύρο την νέα εικόνα των Αγίων Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού και Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, και κατόπιν χειροθέτησε δύο νέους αναγνώστες οι οποίοι θα διακονούν το  Ιερό Βήμα και θα λαμπρύνουν το αναλόγιο του Ιερού Ναού των Αγίων Νεκταρίου και Αγίου Αθανασίου Καβαλαρίου- Λαγκαδά

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ