Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στην Έδεσσα

  • Dogma
ναυπάκτου

Tριήμερη επίσκεψη στην Έδεσσα πραγματοποίησε κατόπιν προσκλήσεως του ποιμενάρχου αυτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, το Σάββατο 25/11, στις 8.00 μ.μ., ομίλησε στην Σύναξη Νέων που πραγματοποιείται στο Εντευκτήριο της Ι. Μητροπόλεως με θέμα: «Ο ευσεβής λογισμός αυτοκράτωρ των παθών σύμφωνα με το Δ΄ βιβλίο των Μακκαβαίων».

Την επομένη, Κυριακή 26/11 λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης και τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου Μανδελίδη, του ιεραποστόλου και Εδεσσαίου στην καταγωγή.

Το απόγευμα της ίδιος ημέρας (6.00 μ.μ.) ο Σεβασμιώτατος ήταν ομιλητής στο Εσπερινό Κήρυγμα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Σκέπης Εδέσσης, όπου ανέπτυξε το θέμα: «Το ιερόν Ψαλτήριον».

Το πρωί της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου, στις 11.00 π.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ομίλησε στην Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με θέμα: «Η θεία λειτουργία στην Αποκάλυψη του Ιωάννου».

Κατά την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε επιγραμματικά τα διάφορα είδη ερμηνείας του αποκαλυπτικού και προφητικού βιβλίου της Αποκαλύψεως και στην συνέχεια ανέπτυξε την ευχαριστιακή-λειτουργική ερμηνεία της με βάση την πατερική παράδοση. Αυτή η ερμηνεία μας φανερώνει γενικά ότι το τυπικό της θείας ευχαριστίας αλλά και η ναοδομία της Εκκλησίας έχουν ως πρότυπο την ουράνια θεία λειτουργία και τον άκτιστο ναό που περιγράφονται από τον ευαγγελιστή Ιωάννη. Όπως στην περιγραφή της Αποκαλύψεως, έτσι και στο μυστήριο της θείας λειτουργίας υπάρχουν επί παραδείγματι η είσοδος, το θυμίαμα, η ανάγνωσις του βιβλίου/ευαγγελίου, το σύνθρονο, οι προσευχές/ευχές, τα πρόσωπα των αγίων και της Υπεραγίας Θεοτόκου, η θεία κοινωνία. Επιπλέον στο ιερό κείμενο της Αποκαλύψεως δηλώνονται και οι προϋποθέσεις της συμμετοχής στην ουράνια θεία λειτουργία -δηλαδή η κάθαρσις, ο φωτισμός και η θέωσις- όπως και οι συνέπειες αυτής της μετοχής, που είναι πρόγευσις των εσχάτων και η νοσταλγία της μετοχής στην θεία λειτουργία, ιδιαιτέρως δε στην ουράνια, όπως φανερώνουν οι λόγοι στο τέλος του βιβλίου: «ἀμήν, ναὶ ἔρχου, Κύριε Ἰησοῦ» (Ἀπ. 22,20).

Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, ενώ κατά το πέρας της εισηγήσεως ο ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, κ. Ιωήλ εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου για την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη, η οποία ενίσχυσε και χαροποίησε το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

mde

mde

ναυπάκτου DSC_0141 DSC_0132

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ