Ο Μητροπολίτης ύψωσε την Γαλανόλευκη

  • Dogma

Με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο ύψωμα Ντεβέ- Καρά ξεκίνησαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν των 100 ετών από την απελευθέρωση του Λαγκαδά.Η έπαρση της σημαίας, η οποία έχει μέγεθος 12×6 μέτρα, πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ.  Διονυσίου, της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Σταυρούλας Ξουλίδου, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, τιμητικού αγήματος του Στρατού ξηράς, το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές, του πρόεδρου της κοινότητος Ασσήρου κ. Κούτλα Ιωάννη καθώς και πολιτών της επαρχίας του Λαγκαδά. 
 

 

Προ της επάρσεως της Ελληνικής σημαίας, στο ύψωμα Ντεβέ- Καρά το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 600μ. πραγματοποιήθηκε δέηση στο Ιερόν Παρεκκλήσιον του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορικότητα του σημείου του υψώματος. Τὸνισε πως εκεί ο Βασιλεύ Κωνσταντίνος είχε το Στρατηγείο και το Παρατηρητήριο του και ηγείτο της μάχης Κιλκίς – Λαχανά κατευθύνοντας επιτυχώς τα ελληνικά στρατεύματα, ώστε σήμερα να χαιρόμαστε όλοι οι Έλληνες το αγαθό της Ελευθερίας  και για πρώτη φορά, από το 1912 υψὼθηκε η Ελληνική σημαία σ΄ αυτό το ιστορικό σημείο της περιοχής μας.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν δια  την αποπεράτωση αυτού του ιστορικού έργου, ιδιαιτέρως δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου για την τιμητική  του παρουσία  στο δύσβατο σημείο οπού πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

 

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή υπέρ των πεσόντων ηρώων και όλοι μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο της πατρίδος μας. 

 

Oι εόρτιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου ε.έ., με την υποδοχή της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Βηματάρισσας (ἐκ των Σαράντα Ἐκκλησιῶν Ἀνατολικής Θράκης) η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νέστορος συμπολιούχου Λαγκαδά, και κατόπιν θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου.

 {gallery}28{/gallery}

 

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου ε.έ., με την υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ο οποίος θα χοροστατήσει του Όρθρου και θα προεξάρχει της Πανηγυρικής  Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά. 

 

Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η επίσημος Δοξολογία επί τη συμπληρώση 100 ετών από της απελευθερώσεως της πόλεως του Λαγκαδά εκ του Οθωμανικού ζυγού, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. 

 

Μετά το πέρας της Δοξολογίας  θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της 100/ ετηρίδος Ελευθερίων της πόλεως και τα εγκαίνια της εκθέσεως Παλαιτύπων βιβλίων της Ιεράς μας Μητροπόλεως. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα «Αγία Κυράννα» της Ιεράς μας Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

 

Το απόγευμα 19:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η ανακήρυξις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης κ.κ. Ιερωνύμου εις επίτιμον Δημότην του Δήμου Λαγκαδά και παράδοσις του Χρυσού Κλειδίου της πόλεως εις την αίθουσαν του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Εν συνεχεία θα εγκαινιάσει το εκκλησιαστικό ίδρυμα  υπερήλικων «Χαραλάμπους Παπέ» στην περιοχή του Μελισσοχωρίου. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία [Δελτία Τύπου] αναμεταδίδονται ως έχουν χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική μας ομάδα. Εαν ενδεχομένως υπάρξει ρεπορτάζ με βάση τα δελτία αυτά, δημοσιεύεται στην σχετική κατηγορία. 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ