Ο Πέτρας Γεράσιμος στη Θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου

  • Dogma
πέτρας

Ως Πάρεδρος της τακτικής Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλος της Συνοδικής Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Κρήτης υπό του  Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου ευρέθη ο  Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος στο κέντρο της Πρωτοθρόνου Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο Φανάρι, κατά το διάστημα 27-30 Νοεμβρίου, μετέχοντας παράλληλα στις λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη Εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, κατά την οποία τελείται η Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετείχε των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνήλθε υπό την Προεδρία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατά την τακτική αυτή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, κατόπιν αιτήματος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιταλίας κ. Πολυκάρπου, προτάσει δε της Α. Θ. Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εξελέγησαν, τρεις Βοηθοί Επίσκοποι παρά τω ειρημένω Ιεράρχη, ήτοι ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Αντωνόπουλος υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπῆς Κρατείας, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Παπαβασιλείου υπό τον τίτλον Κοτυαίου, και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Φασίολο υπό τον ψιλόν τίτλον Θερμών.

Το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση τη Συνοδική Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία αποτελείτο από τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, τους Σεβασμ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, τον νέο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Μεθόδιο, καθώς και τα προσφάτως προαχθέντα μέλη του Συνοδικού Γραφείου, τον Πανοσιολ. Αρχιγραμματέα Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Βασιλάκη, τον Πανοσιολ. Υπογραμματέα Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Μπατσάκη και τον Πανοσιολ. Κωδικογράφο Αρχιμανδρίτη Ευγένιο Καρακωνσταντάκη.

Ο Παναγιώτατος υποδέχθηκε με πολλή χαρά την Αντιπροσωπεία και για μία ακόμη φορά, επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς την θυγατέρα και πρωτοναυαρχίδα Αυτής, την Εκκλησία Κρήτης.

Ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος με λόγους αφοσιώσεως και τιμής υπέβαλε προς τον Παναγιώτατο τα σεβάσματα συμπάσης της Εκκλησίας Κρήτης και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι όλοι μαζί, με ενότητα και αγάπη, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας, θα συνεχίσομε τον αγώνα της πίστεως και της μαρτυρίας στα δύσκολα αυτά χρόνια, στα οποία ζούμε.

Η επίσκεψη του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου και πασών των Συνοδικών Αντιπροσώπων της Εκκλησίας της Κρήτης στο Φανάρι ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή των στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου το πρωί της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου. Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Ιδρυτού της Πρωτοθρόνου Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος μετείχε της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Βαρθολομαίου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

TOP NEWS