Ο πολιούχος της Πάτρας Άγιος Ανδρέας στην Αθήνα – Η σχέση του με την Αγία Φιλοθέη

  • Dogma
Αγίας Φιλοθέης

Στον ιερό ναό Αγίας Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού θα βρίσκεται για μία εβδομάδα ιερό λείψανο του πολιούχου της Πάτρας, Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια του ναού που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 του μηνός.

Απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Ανδρέα από τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών θα μεταφερθεί αύριο Δευτέρα στον ιερό ναό Αγίας Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού προς προσκύνηση των πιστών. Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα στην Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης. Στη συνέχεια θα τελεσθεί μέγας εσπερινός και αρτοκλασία. Το ιερό λείψανο, που θα μεταφέρει ο προϊστάμενος του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Αναγνωστάκης, θα παραμείνει στο ναό μέχρι την Δευτέρα 15 Μαΐου.

Η Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης

Η Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης

Σημαντική είναι εξάλλου, η σχέση της Αγίας Φιλοθέης με τον Απόστολο Ανδρέα. Η Αγία είδε σε όραμα τον Απόστολο Ανδρέα που της ζήτησε να οικοδομήσει ένα μοναστήρι, στο οποίο και έδωσε το όνομα του Αγίου για να τον τιμήσει. Στο μοναστήρι πρόσθεσε και άλλα αναγκαία οικοδομήματα και εκτάσεις και το προικοδότησε με μετόχια και υποστατικά, που υπερεπαρκούσαν για τη διατροφή και συντήρηση των μοναζουσών. Σήμερα σώζεται το καθολικό του μοναστηριού, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Επίσης, η Αγία Φιλοθέη έκτισε στην περιοχή των Πατησίων μετόχι του Αποστόλου Ανδρέα, στο οποίο μαρτύρησε από τους Τούρκους, ξημερώματα της 3ης Οκτωβρίου 1588. Το μετόχι βρίσκεται στην οδό Λευκωσίας στα Κάτω Πατήσια.

Η έλευση του τιμίου λειψάνου πραγματοποιείται με αφορμή την τέλεση των ιερών εγκαινίων του Ναού Αγίας Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού που θα γίνουν το Σάββατο 13 Μαΐου.

 

ΑΦΙΣΑ 2017 copy

 

TOP NEWS