Ο πρ. Θεσσαλιώτιδος ζητά από το ΣτΕ να απαγορεύσει την εκλογή διαδόχου του

  • Dogma

Ο μητροπολίτης που κρίθηκε μη ικανός να ασκεί τα καθήκοντα του και απομακρύνθηκε από την διοίκηση της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος, κατέθεσε αίτηση ακυρώσεως των πράξεων της Δ.Ι.Σ. σχετικά με το πρόσωπο του, ζητώντας παράλληλα την αναστολή τους μέχρι την εκδίκαση. 

Λουδάρος Ανδρέας

Να απαγορεύσει στην Ιεραρχία την εκλογή νέου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, που μετά την άρνηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να δεχθεί τα επιχειρήματά του, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.

Ο μητροπολίτης που κρίθηκε μη ικανός να ασκεί τα καθήκοντα του και απομακρύνθηκε από την διοίκηση της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος, κατέθεσε αίτηση ακυρώσεως των πράξεων της Δ.Ι.Σ. σχετικά με το πρόσωπο του, ζητώντας παράλληλα την αναστολή τους μέχρι την εκδίκαση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κύριλλος ζητά από το ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της εκλογής που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουνίου.

Αυτό που υποστηρίζει ουσιαστικά η πλευρά του μητροπολίτη κ. Κυρίλλου είναι πως το πόρισμα της επιτροπής που τον έκρινε είναι άκυρο, αφού συμμετείχε σε αυτήν ο πρόεδρος του ΣτΕ. Ο μητροπολίτης επικαλείται την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος στην οποία απαγορεύθηκε η συμμετοχή δικαστικών σε επιτροπές και όργανα που ασκούν διοίκηση.

Ταυτόχρονα αφήνει σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς που ακολούθησαν την συνοδική απόφαση. Συνεργάτες του υποστηρίζουν πως ενώ η Δ.Ι.Σ. πήρε απόφαση για αποστολή της επιτροπής στα τέλη Ιανουαρίου η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε στις αρχές Ιουνίου, παρά το γεγονός πως ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά όρια.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Καλά πληροφορημένες πηγές του dogma.gr υποστηρίζουν πως παρά το γεγονός οτι η προσφυγή κατατέθηκε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ που κατεξοχήν κρίνει υποθέσεις σχετικές με την Εκκλησία, το όργανο που τελικά θα αποφανθεί είναι η Ολομέλεια εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Ιεράρχες που ρωτήθηκαν από το dogma.gr για το θέμα, δεν έκρυψαν την δυσφορία τους για το γεγονός πως τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα της Ιεραρχίας να συγκληθεί για την εκλογή ενός επισκόπου. Μάλιστα όπως σημείωσε χαρακτηριστικά μητροπολίτης, ακόμη κι αν κερδίσει την προσφυγή ο κ. Κύριλλος δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι αφού το θέμα είναι διαδικαστικό και όχι ουσίας.

Σε αυτό ανταπαντά ο νομικός σύμβουλος του μητροπολίτη, κ. Νικόλαος Καλλιούρης ο οποίος υποστηρίζει πως η προσπάθεια του μητροπολίτη « δεν γίνεται για να σώσει τον εαυτό του αλλά για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα».

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη. Νομικοί κύκλοι θεωρούν πως το αργότερο μέχρι την Δευτέρα το ΣτΕ θα έχει αποφανθεί επί του αιτήματος για προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της εκλογής. Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το τι θα πράξει το Σώμα της Ιεραρχίας στην περίπτωση που το δικαστήριο της απαγορεύσει να εκλέξει!

TOP NEWS