«Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών»

  • Dogma
κόσμος

Σήμερα (Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017) στις 19:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στις εγκαταστάσεις της  Ι.Μ. Δημητριάδος, στα Μελισσάτικα θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση του φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού,«Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.Αντικείμενο τούτη τη φορά το αυτοφυές μανιτάρι και τίτλος: «Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών».

Η εκδήλωση «Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών», θα περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση βιβλίων και προϊόντων, ντοκιμαντέρ, παρουσίαση τρόπων μαγειρέματος και τέλος απόλαυση μαγειρεμένων μανιταριών.     Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικός, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα, θα μιλήσει για το πρωτοφανές φαινόμενο Μανιταροφιλίας και Μανιταρογνωσίας, την πολιτισμική και ερευνητική – καταγραφική δραστηριότητα που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την περιοχή των Γρεβενών.

Το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, εκπονεί  πρόγραμμα Αγωγής και Υγείας με θέμα: «Διατροφή και σωματική άσκηση» με συντονίστρια την κ. Βασιλική Πατσαρούχα, φιλόλογο και συνεργάτιδες την κ. Δήμητρα Κούκιου, Γερμανικής φιλολογίας και Μαρία Γιαννουλή, Γαλλικής φιλολογίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, συμμετέχει, για μια ακόμη φορά, στις δράσεις κι εκδηλώσεις του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.

Για το σκοπό αυτό, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι καθηγήτριες του προγράμματος ταξίδεψαν στα Γρεβενά, για να γνωρίσουν «ιδίοις όμμασι» τους πρωτεργάτες της εκδήλωσης, να πληροφορηθούν απ’ αυτούς  των κύκλο ζωής των μανιταριών και την μεταποίησή τους, να τα γευτούν και τέλος να τους προσκαλέσουν στην πόλη μας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ως στόχο να γνωρίσει το ευρύ κοινό τα άγρια μανιτάρια, που φύονται και στο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, να μάθει να τα τρώει άφοβα  και μέσα απ’ αυτή να δοθεί το έναυσμα για μια ήπια τοπική ανάπτυξη σε συνδυασμό και με την  οικονομική δραστηριότητα.

Οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να τα γνωρίσει και να τα γευτεί, τώρα  στο ξεκίνημα της νηστείας  της μεγάλης Σαρακοστής του Πάσχα.

Μετά το πέρας της ομιλίας και της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει από τον Μανιταρομάγειρα  Φώτη Παρασκευαΐδη, το «μεγαλύτερο τηγάνι», όπως αποκαλείται, επίδειξη μαγειρέματος μανιταριών, ο οποίος θα ετοιμάσει για τους παρευρισκόμενους εδέσματα με βάση τα άγρια μανιτάρια.

Με όλα αυτά θα υπάρξει η δυνατότητα στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή, να γνωρίσουν και τα μανιτάρια του Πηλίου, να  ακούσουν από τους πλέον ειδικούς για την χρησιμότητα, την διατροφική του ικανότητα, τις θαυμάσιες γεύσεις τους, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει στον τουρισμό και στην υγιεινή διαβίωση η ενασχόληση με αυτά. Επί πλέον, να καταθέτουν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν και τις δικές τους γνώσεις για την ποιότητα και τους τόπους όπου τα συναντούμε.

Όσοι παραστούν στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη και τον Φώτη Παρασκευαΐδη   ένα ταξίδι στο χρόνο, γνωρίζοντας   τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του μανιταριού.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ