Ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός στη Μητρόπολη Μεσσηνίας

  • Dogma
κατανυκτικός

Με την παρουσία πλήθους πιστών και των κληρικών της πόλεως της Καλαμάτας τελέσθηκε, το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας.

Ομιλητής κατά την διάρκεια του Κατανυκτικού Εσπερινού ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς.

Στη μεστή θεολογικών όρων ομιλία του ο π. Φίλιππος επεσήμανε τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να διακρίνουν τους Ορθοδόξους Χριστιανούς σήμερα.  Ως πρώτο στοιχείο όρισε την σχέση του χριστιανού με τον Χριστό.  Μια σχέση, όπως είπε, που είναι υγιής μόνο και όταν θεμελιώνεται και βιώνεται εντός της Εκκλησίας.

Διότι κάποιος ο οποίος θεωρεί τον εαυτόν του υπεράνω της Εκκλησίας τότε αυτός θέτει αυτομάτως τον εαυτόν του εκτός Εκκλησίας , άρα και μακριά από τον Χριστό. Έφερε ως παράδειγμα τον Άγιο Γέροντα Σοφρώνιο του Έσσεξ που έλεγε πως «Πιστεύω στον Χριστό που μου έδωσε η Εκκλησία «.

Ως δεύτερο στοιχείο διάκρισης και ταυτοποίησης των Ορθοδόξων έθεσε την ορθοπραξία, τονίζοντας πως η Ορθοδοξία θα πρέπει να διακρίνεται από τον ορθό τρόπο σκέψης και πράξεων και όχι μόνο από λόγια και κορώνες εντυπωσιασμού.

Ενώ ως τρίτο στοιχείο προέβαλε τη σχέση με τον συνάνθρωπο και την συμβίωση,φέρνοντας ως παράδειγμα τον Απόστολο Φίλιππο, ο οποίος κάλεσε τον αδελφικό του φίλο Ναθαναήλ να συμβιώσει μαζί του την εμπειρία της παρουσίας του Χριστού.

TOP NEWS