Οι Εκκλησίες του Τυρνάβου σε ένα βιβλίο

  • Dogma
εκκλησίες

Ένα νέο βιβλίο, και μάλιστα μαθητών, παρουσιάστηκε  στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου, στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από το μαρτύριο του Αγίου Γεδεών, πολιούχου της πόλης του Τυρνάβου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το βιβλίο των  Γιώργο Μακαγιού και  Γιώργου Κουγιαγκά με τίτλο «Οι Εκκλησίες του Τυρνάβου: Οδοιπορικό στις Εκκλησίες της «Δεύτερης Ιερουσαλήμ»».

Σύμφωνα με τους νεαρούς συγγραφείς το ταξίδι του βιβλίου ξεκινά από το σχολικό έτος 2016-2017, οπότε και τρεις καθηγήτριες  του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου κατέθεσαν αίτημα στο Σύλλογο Καθηγητών του Σχολείου για την υλοποίηση δύο πολιτιστικών προγραμμάτων με θέματα «Τύρναβος και Μονεμβασιά» και «Τύρναβος και Μυστράς». Στα προγράμματα αυτά συμμετείχαν περίπου 40 μαθητές, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εν λόγω δραστηριότητες. Χωρίστηκαν σε υποομάδες και η καθεμιά εξ αυτών ανέλαβε από έναν τομέα της τοπικής ιστορίας, με σκοπό τη δημιουργία μιας παρουσίασης. Επακολούθησε έρευνα, μελέτη και εντατική εργασία από όλους. Ειδικώς, οι δύο μαθητές που παρουσίασαν το βιβλίο τους, ανήκαν, μαζί και με άλλους συμμαθητές τους, στην ομάδα με θέμα τις Εκκλησίες και τα Παρεκκλήσια της πόλης του Τυρνάβου.

Τότε, υπό την εποπτεία και με τη συνδρομή του διευθυντή και καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου, αλλά και τη βοήθεια συμμαθητών τους, προέβησαν σε έρευνα και αναζήτηση στοιχείων και πηγών πληροφοριών, επισκέφθηκαν Ναούς και Παρεκκλήσια και κατέγραψαν μαρτυρίες, που αποδείχθηκαν πολύτιμες για την εκπόνηση της συγγραφής του βιβλίου τους.

Το υλικό που εν τέλει συγκεντρώθηκε, υπήρξε αρκετά εκτεταμένο και για το λόγο τούτο δημιουργήθηκε, κατόπιν παροτρύνσεως των υπεύθυνων για το πρόγραμμα καθηγητριών, ένα πολυσέλιδο έντυπο, το οποίο και παρουσιάστηκε αρχικά στους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου κι έπειτα στους γονείς. Όμως, η εργασία των δύο μαθητών δεν τελείωσε εκεί!

Λίγο καιρό αργότερα, οι μαθητές, με την υποστήριξη του διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου, ήλθαν σε επικοινωνία με την Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.) και με την πρόεδρό της κ. Δήμητρα Μπαρδάνη, η οποία εξ αρχής στήριξε την προσπάθεια των δυο μαθητών και τους ενθάρρυνε να εκδώσουν το πόνημά τους σε βιβλίο. Έτσι, η εργασία των μαθητών τυπώθηκε και το βιβλίο τους με τίτλο «Οι Εκκλησίες του Τυρνάβου: Οδοιπορικό στις Εκκλησίες της «Δεύτερης Ιερουσαλήμ»».|

Στην εκδήλωση  για την παρουσίαση του βιβλίου των δύο μαθητών συντονίστρια ήταν η κ. Δήμητρα Μπαρδάνη και ομιλητές οι  κ. Κωνσταντινιά Πατσή, διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, η κ. Μαγδαληνή Συρόγλου φιλόλογος, η κ. Ευδοκία Παπαϊωάννου, θεολόγος και ο κ. Κωνσταντίνος Νούσης, φιλόλογος – θεολόγος.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάσος Ψύρρας, οι αντιδήμαρχοι κ. Κωνσταντίνος Κουλιός και κ. Φανή Λαγκιόλη – Μπίλιου, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Τυρνάβου κ. Γιώργος Χαλούλης, ο πρ. Δήμαρχος κ.  Νίκος Μαλάκος, οι πρόεδροι του Εμπορικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Κώστας Πετμεζάς και Γιώργος Πρόϊκος, κ.α.

εκκλησίες

Του Κώστα Τσόλα
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»)

 

TOP NEWS