Oι Κύθνιοι τίμησαν τον Άγιο Ιγνάτιο, Μητροπολίτη Μαριουπόλεως, τον Κύθνιο

  • Dogma
κύθνιοι

Με στραμμένη τη σκέψη και την προσευχή τους στην πολύπαθη Μαριούπολη, οι Κύθνιοι τίμησαν τον Άγιο Ιγνάτιο, Μητροπολίτη Μαριουπόλεως, τον Κύθνιο

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Χώρας Κύθνου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί, εν πληθούση Εκκλησία, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’, συμπαραστατούμενου από τους δύο Εφημερίους της νήσου και τον Διάκονο, στην οποία παρέστησαν η Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατ. Μονογυιού, οι Αντιδήμαρχοι Κύθνου κ. κ. Κώστας Φιλιππαίος, Αντώνιος Κοκιασμένος, Μιχαήλ Ζαμπέτας και Δημήτριος Κοτούλιας, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Βασάλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο διατελέσας Δήμαρχος Μαριουπόλεως, Εκπρόσωπος του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Χώρας και Δρυοπίδος και μέγα πλήθος Κυθνίων πιστών, εντός και εκτός του Ναού, ιδιαιτέρως δε πολλών παιδιών, τα οποία συμμετείχαν, μα τάξη και ευλάβεια και στη Θεία Κοινωνία.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, μεταξύ άλλων, αναφέρε:« Σήμερα, η σκέψη όλων και η προσευχή στρέφεται προς την πολύπαθη Μαριούπολη την οποία ίδρυσε ο Κύθνιος Ιεράρχης, ο οποίος προεφήτευσε την καταστροφή της από βαρβάρους αλλοφύλους και αλλοδόξους, αλλά δεν μπόρεσε να προφητεύσει ή να φαντασθεί ότι η πόλη της Θεοτόκου Μαρίας θα καταστρεφόταν και το άγαλμά του θα έκειτο σε σωρό ερειπίων από ομόδοξους επιδρομείς.
Προσευχόμεθα ιδιαιτέρως σήμερα να επικρατήσει η Ειρήνη στην Ουκρανία και να καταπαύσουν οι όπου γης πόλεμοι, οι οποίοι σκορπούν την καταστροφή και το θάνατο σε αθώους ανθρώπους και παιδιά!»!

Συνεχάρη και ευχαρίστησε τους Προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων Χώρας και Δρυοπίδος και τα μέλη τους, για τη συμβολή τους στα Πολιτιστικά δρώμενα της Κύθνου, τους οποίους ετίμησε με το Παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως, το χρυσό Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας.
Με το ίδιο Παράσημο τίμησε και πέντε παραδοσιακούς μουσικούς και οργανοπαίκτες, τους κ.κ. Δημήτριο Βλαστάρη, Αντώνιο Βλαστάρη, Εμμανουήλ Φίλιππα, Γεώργιο Μπέλη και Στέφανο Μανωλίκα, για την πολύτιμη συμβολή τους στη διακονία της παραδοσιακής μουσικής, η οποία, όπως είπε, εκφράζει την ανόθευτη ψυχή του λαού!
Τέλος, συνεχάρη τους νέους και τις νέες της Κύθνου για την εμμονή τους στις πατρώες παραδόσεις του νησιού τους και τους κάλεσε να παραμείνουν πιστοί σ’ αυτές και να τις μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενεές.
Ακολούθησε πάνδημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνος και των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως του Κυθνίου, για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια, στους ασβεστωμένους και με παραδοσιακά σχέδια κατακοσμημένους δρόμους της γενετείρας του Αγίου, οι οποίοι ευωδίαζαν από το θυμίαμα των ευσεβών Κυθνίων οικοκυρών και το άρωμα των βασιλικών!

 

 

TOP NEWS