Οι μαθητές της Υπάτης πανηγύρισαν τον Ναό της του Θεού Σοφίας

  • Dogma
υπάτης

Ο μοναδικός σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα αρχαιοπρεπής Ναός της του Θεού Σοφίας στην Μαρτυρική πόλη της Υπάτης, ένας από τους 36 Ναούς αφιερωμένους στην Σοφία του Θεού ανά τον κόσμο, στην Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μητροπόλεως Νέων Πατρών πανηγύρισε σήμερα Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής 18 Μαΐου 2022 με την παρουσία πολλών παιδιών, μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως της περιοχής, που είχαν προσκληθεί για το σκοπό αυτό από τον Σεβαμσιώτατο Ποιμενάρχη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Θεία Λειτουργία ήταν  αφιερωμένη στα παιδιά, ενώ ο Σεβασμιώτατος προ της απολύσεως ανέγνωσε και την ειδική ευχή υπέρ φωτίσεως και επιτυχίας των μαθητών, η οποία ήδη από χθες με απόφαση του και μέχρι της 19ης Ιουνίου θα αναγιγνώσκεται στο τέλος κάθε Θείας Λειτουργίας σε όλους τους Ναούς και τις Μονές της Μητροπόλεως, συμμετέχοντας με τον τρόπο η τοπική Εκκλησία προσευχητικά στις σημαντικές για την ζωή των παιδιών μαθητικές και φοιτητικές πανελλαδικές εξετάσεις, στις ενδοσχολικές αλλά και στις εισαγωγικές για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο πλακόστρωτο προαύλιο του Ναού με φόντο την μαγευτική Οίτη, στο πλαίσιο των εορτασμών, τους οποίους πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική παρουσίαση του ειδικού τόμου για τους Ναούς της Αγιάς Σοφιάς σε ολόκληρο τον κόσμο, τον οποίο επιμελήθηκε η Διακοινουβελευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και μέσα στον οποίο συμεπριλαμβάνεται και ο ιστορικός Ναός της του Θεού Σοφίας Υπάτης από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και τον Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας .

Αρχικά, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης, Ιεροκήρυξ και Διευθυντής του Γραφείο Συντονισμού Θείου Κηρύγματος και Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος, καλωσόρισε τους επισήμους και τους μαθητές στο Ναό και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, όπου πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, την Πανήγυρη του Ναού ευλογεί ο Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  και την παρουσία παιδιών, αλλά και για την πατρική και ποιμαντική του μέριμνα για τον ιστορικό Ναό,  την ανάδειξη του και την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της Υπάτης.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε αρχικά τον κ. Σαρακιώτη και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσεως και την ανταπόκρισή του στην παρουσίαση του τόμου, σε μία τόσο σημαντική μέρα για την Εκκλησία μας και αναφέρθηκε στο Ναό και στον τόμο για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Είμαστε τυχεροί εδώ στην Φθιώτιδα και στον Δήμο Λαμιέων που έχουμε έναν από τους 36 Ναούς σε όλο τον κόσμο αφιερωμένο στην Αγιά Σοφιά, εδώ στην Υπάτη, η οποία αποτελεί το λίκνο της Ορθοδοξίας, διότι από εδώ ξεκίνησε η Ορθόδοξη πίστη για την Φθιώτιδα και μάλιστα από έναν Απόστολο, τον Άγιο Απόστολο Ηρωδίωνα.

Είναι τιμή για την περιοχή μας, ένας Βουλευτής της Φθιώτιδος, ο κ. Σαρακιώτης,  να εκπροσωπεί τον τόπο μας σε ένα τόσο σημαντικό όργανο, την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Ο κ. Σαρακιώτης στην συνέχεια αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του, αναφέρθηκε στο έργο της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας και στην επιμέλεια του τόμου και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Τα τελευταία χρόνια μέσω του εν λόγω Διακοινοβουλευτικού Θεσμού επιθυμούμε να πετύχουμε έναν υψηλό βαθμό, συνεννόησης, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ των Ορθοδόξων κοινοτήτων και όχι μόνο ανά τον πλανήτη μας. όλες οι δράσεις έχουν ως πρόταγμα την αδελφοσύνη, η οποία βρίσκεται και στον πυρήνα της Ορθοδοξίας.

Ο παρόν τόμος έχει σκοπό να αναδείξει την σημασία τόσο της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, όσο και 36 ακόμα εμβληματικών και ιστορικών Ναών, αφιερωμένων στην Σοφία του Θεού, οι οποίοι βρίσκονται στα μήκη και πλάτη του κόσμου, και αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή, στην αρχιτεκτονική και στο πολιτιστικό κεκτημένο, το οποίο και συνοδεύει τους εν λόγω Ναούς.

Μέλημα μας στην ΔΣΟ είναι να διεθνοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εν λόγω συζήτηση και προς τον στόχο αυτό, ο τόμος ήδη έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες.

Ο κ. Σαρακιώτης έκλεισε την εισήγησή του με μία ευχή:

«Τα νέα παιδιά εύχομαι να έχουν την ευκαιρία στην ζωή τους να επισκεφθούν το Ναό της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη για να αισθανθούν το δέος και την συγκίνηση που νιώθει όποιος την επισκεφθεί».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τιμητικά το ένα από τα δύο αντίτυπα του τόμου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Υπάτης, ενώ ο κ. Σαρακιώτης το επέδωσε στον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και στο πρόσωπό του σε ολόκληρο τον Δήμο και στους κατοίκους της Υπάτης.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην παρουσίαση του τόμου παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για την περιοχή της Υπάτης κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας, ο Διοικητής του Α.Τ. Λαμίας κ. Σωτήριος Σκαρμούτσος συνοδευόμενος από Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «ΑΙΝΙΑΝΕΣ» κ. Μαρία Λαϊνά, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας κ. Σεραφείμ Κυρίτσης, η Διευθύντρια του Γυμνασίου – Λυκείου Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου, η οποία τυγχάνει και Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και πολλοί πιστοί.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με τα παιδιά στην γραφική πλατεία της Υπάτης.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS