Οικονομικό «κράχ» στη Μονή Πεντέλης;

  • Dogma

Έντονα οικονομικά προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία του φαίνεται πως αντιμετωπίζει ένα από τα ισχυρότερα μοναστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Μονή Πεντέλης. 

Λουδάρος Ανδρέας

Έντονα οικονομικά προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία του φαίνεται πως αντιμετωπίζει ένα από τα ισχυρότερα μοναστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Μονή Πεντέλης.

Μάλιστα το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες (αν όχι γενικά στην ιστορία της Μονής) οι καλόγεροι καλούνται να συνεισφέρουν ώστε το μοναστήρι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να καλύψει τις ανάγκες του.

Το μοναστήρι που πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής σχετικά με την ακίνητη περιουσία του, σήμερα έχει πρόβλημα ρευστότητας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων την προηγούμενη εβδομάδα ο συγκλήθηκε σύναξη της αδελφότητας της μονής για να συζητήσουν το θέμα.

Στη σύναξη που ήταν κεκλεισμένων των θυρών παρέστησαν τόσο ο Ηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης όσο και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης. Στη σύναξη ούτε λίγο ούτε πολύ ειπώθηκε πως το μοναστήρι δεν έχει χρήματα για να καλύψει τις άμεσες λειτουργικές του ανάγκες.

Έτσι προτάθηκε να συνεισφέρουν οι μοναχοί από την τσέπη τους το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως. Η πρόταση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους και ύστερα από συζήτηση το ποσόν «έπεσε» στα 200 ευρώ.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων επικοινώνησε με τον Ηγούμενο της Μονής Επίσκοπο κ. Ιωάννη, ο οποίος αν και επιβεβαίωσε πως πράγματι η Μονή αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα οποία απέδωσε σε μείωση των εσόδων από το παγκάρι και τα ενοίκια που συνεχώς μειώνονται, εντούτοις αρνήθηκε κατηγορηματικά να σχολιάσει το οτιδήποτε ειπώθηκε στην σύναξη της αδελφότητας.

Μάλιστα όπως ο ίδιος είπε, στη σύναξη αυτή δεν παρέστη κανείς άλλος από τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία του μοναστηριού παρά μόνο οι μοναχοί που ζουν εκεί. «Ήταν μια οικογενειακή κλειστή σύναξη» είπε χαρακτηριστικά αρνούμενος ακόμη και να διαψεύσει την είδηση. «Για θέματα που μπορώ να μιλήσω μιλώ, γι αυτά που δεν πρέπει να μιλήσω, δεν θα μιλήσω (…) Να πάτε στην Ιερά Σύνοδο στην Αρχιεπισκοπή να ρωτήσετε, εγώ δεσμεύομαι έναντι των πατέρων».

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων επικοινώνησε με τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία και σημείωσε πως «όπως όλος ο κόσμος έτσι κι εμείς αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα»σημειώνοντας πως μόνο πέρυσι η Μονή φορολογήθηκε με 200.000 ευρώ.

Το σημαντικότερο πρόβλημα σύμφωνα με τον Πρωτοσύγκλελλο είναι η υστέρηση εσόδων από τα ακίνητα στα οποία είχε επενδύσει η Μονή για τα έσοδα της. «Υπάρχει εταιρεία η οποία μας χρωστούσε ενοίκια αξίας 60.000 ευρώ, κάναμε διακανονισμό αλλά δυστυχώς δεν τηρήθηκε»είπε ο π. Μάξιμος.

Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν από τους περίπου 15 μοναχούς που ζούν μέσα στο μοναστήρι. το ποσόν υπολογίζεται στα 3.000 ευρώ και προορίζεται στο να ενισχύσει τη ρευστότητα της μονής.

«Δεν θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας με αυτά τα χρήματα, αλλά κάποια ζητήματα θα καλυφθούν»σημείωσε ο Αρχιμανδρίτης.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ