Οικονόμου: Η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ

  • Dogma
οικονόμου

Απαντήσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία , το αυριανό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας αλλά και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκλογές , έδωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια δήλωσε: «Έχουμε απαντήσει ότι στο ζήτημα αυτό ισχύει η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα όπως αυτό υπάρχει και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντοτε με σωφροσύνη συμπεριφερόμαστε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι προς το συμφέρον της χώρας και της πατρίδας».

Ερωτηθείς αν η χώρα μας ανησυχεί από το γεγονός της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και όσα γράφονται για πυρηνικές κεφαλές στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η χώρα μας έχει φροντίσει να αναβαθμίσει την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων, έχει ανέβει πολλά επίπεδα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, έχει αυτοπεποίθηση, ισχυρούς συμμάχους, το δίκαιο στο πλευρό της και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέρχεται χωρίς να ανησυχεί, να τρομοκρατείται ή να πανικοβάλλεται.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι σε γνώση αίτημα της Europol προς την ελληνική πλευρά για το θέμα των υποκλοπών και πως η συνεργασία της με την ΕΛ.ΑΣ είναι υποδειγματική. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και την αρμόδια επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσει τις εκλογές αλλά να διαχειριστεί το χάος που θα βρει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει δοκιμαστεί η εγκυρότητα των προβλέψεων του κ. Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι παραμονές των εκλογών του 2019 έλεγε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μία στο εκατομμύριο να ηττηθεί από τον κ. Μητσοτάκη.

«Ο κ. Τσίπρας έχει το δικό του τρόπο ερμηνείας της πραγματικότητας. Αλλιώς θα έβλεπε ότι η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια διαχειριζόμενες αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, έχει μειώσει πέντε μονάδες την ανεργία, έχει εξασφαλίσει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, έχει κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία όρθια, έχει ενισχύσει τη διεθνή θέση της χώρας, τρέχει το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, υλοποιεί προγράμματα μεταρρυθμίσεων που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Όλα αυτά τα πέτυχε με σχέδιο, δουλειά, διότι διαβάζουμε σωστά το διεθνές περιβάλλον. Στην περίοδο των πολύπλοκων κρίσεων που διανύουμε, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και εύκολες συνταγές. Απαιτείται δουλειά, ενσυναίσθηση και προσπάθεια με πράξεις και όχι στα λόγια, να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Δήλωσε επίσης ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση την καινούργια απογραφή της ΕΛΣΤΑΤενώ για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να μη διεξαχθούν το καλοκαίρι απάντησε: «Πότε θέλει ο κ. Τσίπρας να γίνουν; Ζητάει εκλογές εδώ και 1,5 χρόνο κάθε μήνα. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους και επιβεβαιώνεται. Θα γίνουν στην ώρα τους και τότε οι Έλληνες θα διαλέξουν, θα αξιολογήσουν ποιος εξασφαλίζει ασφαλέστερο δρόμο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας».

Για τις φθορές στο Μετρό του Αγίου Ιωάννη και ποιον θα επιβαρύνουν, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως το αρμόδιο υπουργείο θα δώσει απαντήσεις, θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπεται και θα επωμιστούν τα βαρη αυτοί που τα έκαναν.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα που αφορά καταδίκη πολίτη για το βιασμό της κόρης τους στα Ιωάννινα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι ανακρίβεια να αναφέρεται ο βιαστής καταδικασμένος, ως παράγοντας της ΝΔ. Τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα δεν προσφέρονται για εργαλειοποίηση, πως πρόκειται για φρικτά εγκλήματα και δεν έχουν νόημα τα υπονοούμενα για δήθεν πολιτικές παρεμβάσεις. «Αν δει κανείς το ιστορικό θα δει ότι καταγγέλθηκε το 2018 και δεν τον συλλάβανε. Καταδικάστηκε με απόλυτη πλειοψηφία 7-0, μετά δόθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής και το δημοσίευμα υπονοεί ότι έγινε παρέμβαση για να πάρει αναστολή ενώ δεν έγινε όταν επιβλήθηκε η ποινή. Η δικαιοσύνη πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά της αλλά η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που θα εκτιμήσει το σκεπτικό της απόφασης», συνέχισε ενώ είπε ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε η ποινή να είναι ισόβια και να μην υπάρχει η δυνατότητα οποιασδήποτε αναστολής.

Ερωτηθείς τι προσδοκά η κυβέρνηση από το αυριανό συμβούλιο των υπουργών ενέργειας, απάντησε «να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις που θα τα εφαρμόσουμε το ταχύτερο και θα συμπληρώσουν τα εθνικά σχέδια δράσης».

Δήλωσε επίσης ότι η προσδοκία είναι να μην γυρίσει το ζήτημα πίσω στο συμβούλιο των ηγετών ενώ για τη μάχη απέναντι στην ακρίβεια είπε πως είναι καθημερινή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης ή λήψης άλλων μέτρων στήριξης είπε πως αν και εφόσον υπάρξει κάτι θα γίνει ενημέρωση επίσημα και συγκεκριμένα.

Επιπλέον σε ερώτηση σχετικά με ανακοίνωση συνδικαλιστών της αστυνομίας για την παρουσία τους στο ΑΠΘ μόνιμα, απάντησε πως οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ είναι βάσει σχεδίου, στάθμισης και αξιολόγησης των αναγκών σε κάθε περιστατικό και πεδίο.

-φωτο αρχείου-

TOP NEWS