Οικουμενικός Πατριάρχης: «Ασταύρωτος Χριστιανισμός δεν υπάρχει» – Πατριαρχικό συλλείτουργο στον Βόλο (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Στο τέλος της Θείας Λειτουργία ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος προσφώνησε τον Παναγιώτατο, τον οποίο χαρακτήρισε «ορατό σημείο ενότητας της στρατευομένης Εκκλησίας μας… θεματοφύλακα και γνήσιο εκφραστή της ακραιφνούς Ορθοδόξου Πίστεως, τον πρωτεύθυνο θεσμό για την διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για την θεραπεία των σχισμάτων και την επούλωση των πληγών τους…». 

Λαμπρό Πατριαρχικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, τελευταία ημέρα της επισκέψεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον Βόλο. Τον προεξάρχοντα Πατριάρχη του Γένους πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Παρέστησαν συπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, οι Αρχές του τόπου, οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου και μέγα πλήθος πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργία ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος προσφώνησε τον Παναγιώτατο, τον οποίο χαρακτήρισε «ορατό σημείο ενότητας της στρατευομένης Εκκλησίας μας… θεματοφύλακα και γνήσιο εκφραστή της ακραιφνούς Ορθοδόξου Πίστεως, τον πρωτεύθυνο θεσμό για την διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για την θεραπεία των σχισμάτων και την επούλωση των πληγών τους…». Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «φέρετε με σθένος το βάρος του σταυρού της Ρωμαίϊκης Κοινότητας και με τη δύναμη του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Χριστού, και με υπομονή ιώβειο, εκδαπανάσθε νυχθημερόν για τη διατήρηση και τη συνέχεια της παρουσίας της». Διαβεβαίωσε δε το Παναγιώτατο ότι «θα Σας συνοδεύει αδιάλειπτα η ταπεινή προσευχή μας υπέρ Υμών προς τον Δομήτορα της Εκκλησίας, ο Οποίος είθε να Σας ενισχύει, να Σας ενδυναμώνει, να Σας χαρίζει υγεία και μακρότητα ημερών, για να προσφέρετε στην Αγία Ορθοδοξία τους αγλαούς καρπούς των πατριαρχικών μόχθων Σας, εις δόξαν του εν Τριάδι προσκυνητού Θεού!».

Ακολούθησε η προσφώνηση του Προϊσταμένου του Ναού Αρχιμ. Μαξίμου Παπαϊωάννου, Πρωτοσυγκέλλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του μεγαλωνύνου Ναού της Αναλήψεως και στο ποικίλο έργο το οποίο επιτελεί στις μέρες μας. Μάλιστα, παρατήρησε ότι η Πατριαρχική επίσκεψη «γίνεται πραγματικός κρουνός θείας ευλογίας γιά τόν Ναό της Αναλήψεως του Χριστού Βόλου» και ζήτησε από τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας να ευλογήσει «αυτή τήν ευκληματούσα άμπελο, τά μέλη της Ενορίας της Αναλήψεως καί τόν Ναό μας». Τέλος, εις ανάμνησιν της ιστορικής επισκέψεως του Πατριάρχου, του προσέφερε, εκ μέρους της ενορίας, αργυρό Σταυρό ευλογίας, «ως μαρτυρικό της υιικής αγάπης καί των ταπεινών προσευχών μας».

Αντιφωνώντας, ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση να έλθει στην πόλη μας, επ’ ευκαιρία της Ναυτικής Εβδομάδος, που είναι αφιερωμένη στην ιδιαιτέρα πατρίδα του την Ίμβρο. Παρατήρησε ότι η περιοχή μας, προ εκατό ετών, αποδείχθηκε μια φιλόξενη αγκαλιά, υποδεχόμενη χιλιάδες εμπερίστατους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τραγικά θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Λαμβάνοντας αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής, τόνισε ότι «ασταύρωτος Χριστιανισμός δεν υπάρχει», όπως αποδεικνύει ο βίος του Κυρίου και όλων των Αγίων, οι οποίοι διά των θλίψεων, καθαρίστηκαν και έγιναν δόκιμοι στην πίστη του Χριστού και στην προς Αυτόν εμπιστοσύνη. Αναφερόμενος στο πλήθος των προσφύγων που ήλθαν στον τόπο μας εκ της Μικράς Ασίας, επεσήμανε ότι «ήλθον εκ της θλίψεως της μεγάλης, βαστάζοντες εις το σώμα των τα στίγματα του Κυρίου Ιησού. Εξ αυτών, ανεδείχθησαν Άγιοι, όπως ο Αρσένιος ο Καππαδόκης, Παΐσιος ο Αγιορείτης, Ιάκωβος ο Τσαλίκης, Σοφία η εν Κλεισούρα και άλλοι, οι οποίοι αποτελούν μεγάλη παρηγορία και στήριγμα των πιστών και μέγα καύχημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Τηρουμένων των αναλογιών, τα ίδια ισχύουν και για τους προσφιλείς μου συμπατριώτας Ιμβρίους, οι οποίοι, μεταγενεστέρως υπέστησαν τα πάνδεινα και υπεχρεώθησαν να εγκαταλείψουν την ερατεινήν γενέθλιον νήσον, προκειμένου να σώσουν την ζωήν των και την ταυτότητά των… αλλά έμειναν πιστοί εις τον Χριστόν και τας παραδόσεις των».

Κατακλείοντας τον λόγο του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τον δίκαιο έπαινο της Μητρός Εκκλησίας προς τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, «για το πολυσχιδές, ποιμαντικόν, Θεολογικόν και κοινωνικόν έργον, το οποίον, μετά ζήλου ενθέου και επιτυχίας πολλής επιτελεί εις την Θεόσωστον επαρχίαν του». Προσέφερε δε στο Σεβ. Ποιμενάρχη μας Ποιμαντορική Ράβδο, ως αντίδωρο της πολλής προς το Φανάρι και το Πατριαρχείο μας. Στον δε Προϊστάμενο του Ναού προσέφερε ένα αργυρό θυμιατό, εις διαρκή ευλογία.

TOP NEWS