Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Ρωμηοσύνη εδημιούργησε, δημιουργεί καί θά δημιουργή πάντοτε πολιτισμόν, όπου καί αν υπάρχη» (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Στην συνέχεια, ο Παναγιώτατος μετέβη εν πομπή στο νεόδμητο Κέντρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» τέλεσε τα επίσημα εγκαίνιά του. Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις της Προέδρου της Εστίας κ. Αργυρώς Μάμαλη – Κοπάνου και του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Ιδιαίτερες και άκρως συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 24/6, κατά την επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην προσφυγούπολη Νέα Ιωνία Μαγνησίας. Ο Παναγιώτατος αφίχθη στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και έγινε αποδέκτης των αισθημάτων υιικής αγάπης και τιμής πλήθους απογόνων Μικρασιατών προσφύγων, που κατέκλεισαν το προαύλιο και το εσωτερικό του Ναού, υποδεχόμενοι τον Πατριάρχη του Γένους. Μέλη των προσφυγικών Σωματείων της Νέας Ιωνίας, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στην υποδοχή του Πρώτου της Ορθοδοξίας, και εκδήλωσαν τον μυστικό και διαχρονικό σύνδεσμό τους με την Μητέρα Εκκλησία. Παρόντες στην υποδοχή ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, πολιτευτές, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Αρχών.

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό, κατά τον οποίο έψαλε ο χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Δημητρίου Χατζηγεωργίου.

Απονομή οφφικίου στον Καθηγητή Δημήτριο Ηλιόπουλο

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Παναγιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Σιλεντιαρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον εκ Βόλου καταγόμενο Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Ηλιόπουλο, σε αναγνώριση της αγάπης, αφοσίωσης και ποικίλης προσφοράς του στην Μητέρα Εκκλησία.

Κατά την προσφώνησή του, ο Παναγιώτατος κάλεσε τον νέο οφφικιάλιο του Θρόνου να συνεχίσει «τό έργον καί τήν διακονίαν των Οφφικιαλίων τοῦ Οικουμενικοῦ Θρόνου, οι οποίοι από της Βυζαντινής περιόδου μέχρι της σήμερον, προσέφερον πολύτιμους υπηρεσίας εις τήν Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως καί εις τό Γένος. Σήμερον, οι Οφφικιάλιοι δίδουν τήν μαρτυρίαν των ανά τήν οικουμένην ως μέλη των τριών Αδελφοτήτων των Αρχόντων, αγωνιζόμενοι τόν καλόν αγώνα της υπερασπίσεως των δικαίων του Θρόνου καί της στηρίξεως του πολυδιάστατου έργου του».

Αντιφωνώντας, ο κ. Ηλιόπουλος ευχαρίστησε για την ύψιστη τιμή που του έγινε, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του τιμάται όλος ο Βόλος και δήλωσε συγκινημένος για τη χειροθεσία που έρχεται ως αποτέλεσμα της πορείας του στη ζωή και την επιστήμη.

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στην μνήμη των Μικρασιατών Μαρτύρων και προσφύγων προγόνων μας.

Αμέσως μετά, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι η Νέα Ιωνία «είναι καρπός του σπόρου πού βιαίως εκτινάχθηκε από την Ανατολή, λόγω των τραγικών ιστορικών γεγονότων, προ μίας ολόκληρης εκατονταετίας, τα οποία ανάγκασαν τον χριστιανικό πληθυσμό της να εγκαταλείψει τις πατρογονικές εστίες και τις πανάρχαιες Εκκλησίες του. Ωστόσο, τί και εάν διεσκορπίσθηκαν ανά την οικουμένη τα τέκνα της Μεγάλης Εκκλησίας; Η ασάλευτη πίστη τους και η ζώσα στις καρδιές τους Παράδοση παρήγαγαν εύχυμους καρπούς και θαυμαστά έργα, όπως και ο περίλαμπρος αυτός Ναός, τον οποίο ανήγειραν κυριολεκτικά με τα χέρια τους οι μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην περιοχή μας, πριν από εκατό ακριβώς χρόνια, προερχόμενοι από τη Σμύρνη, το Εγγλεζονήσι και άλλα μέρη της Ιωνίας, από την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία και τον Πόντο, και από διάφορες περιοχές της αγιοτόκου Καππαδοκίας. Πολυτιμότερο εφόδιό τους η ευχή του τελευταίου αγίου επισκόπου τους, του πρωτομάρτυρος της μικρασιατικής Εξόδου, ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης, και μοναδικά υπάρχοντά τους οι ιερές εικόνες και τα άγια Λείψανα…». Παρατήρησε, μάλιστα, ότι «μαζί με τις ψυχές των μακαριστών προσφύγων χαίρουν σήμερα με την παρουσία Σας και οι απόγονοί τους, δεύτερης και τρίτης γενιάς, και όλη η Νέα Ιωνία. Διότι η σύνδεσή τους με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι υπαρξιακή, εγγεγραμμένη στο γενετικό υλικό τους».

Ακολούθησε η προσφώνηση του Προϊσταμένου του Ναού Αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ευαγγελιστρίας, που οικοδόμησαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και αποτελεί «τεκμήριο της ευσεβείας τους, σύμβολο της θαυμαστής εκ της στάχτης αναγεννήσεώς τους καί κιβωτό της μικρασιατικής μνήμης». Παρατήρησε, μάλιστα, ότι η ενορία κρατά «την εκκλησιαστική της καταγωγή από τό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Χάρη στήν καταγωγή αυτή οι πρώτοι μικρασιάτες, όντως άγιοι, ιερείς της Ευαγγελιστρίας μετέφεραν ένα πνεύμα θυσιαστικής αγάπης, ανοιχτοσύνης καί σύνεσης, τό οποίο διετήρησαν οι μετέπειτα άξιοι λειτουργοί, πού διηκόνησαν στόν ναό αυτό καί τό οποίο ως ιερά παρακαταθήκη προσπαθούμε καί εμείς σήμερα νά διακρατήσουμε». Ως απόδειξη αυτής της αγάπης, ανέφερε την επί 43 χρόνια λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης της ενορίας, την συμμετοχή της «στό πιλοτικό Πρόγραμμα «Πράσινη Ενορία», καρπό συνεργασίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της γνωστής Οργάνωσης WWF Ελλάδος», καθώς «η Ενορία μας άκουσε της Υμετέρας προφητικής φωνής καί αυθεντικής διδασκαλίας, η οποία αφορά στήν προστασία της δημιουργίας, του ανεκτίμητου δώρου του Θεού πρός τήν ανθρωπότητα. Είναι ευλογητή συγκυρία ότι στήν αρχή σχεδόν αυτής της προσπάθειας συγκροτήσεως Πράσινης Ενορίας, δεχόμαστε τήν επίσκεψη του δικαίως αποκληθέντος Πράσινου Πατριάρχη». Περαίνοντας τον λόγο του, ο π. Αμφιλόχιος προσέφερε, εκ μέρους της ενορίας, ένα δισκάριο καί ένα άγιο Ποτήριο, ακριβές αντίγραφο παλαιού Ποτηρίου πού προέρχεται από τήν Μικρά Ασία καί φυλάσσεται στό εκκλησιαστικό μουσείο του Ναού.

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος εξύμνησε το ιδεώδες της Ρωμηοσύνης, η οποία «Όπου έδρασεν, όπου εμεγαλούργησεν, όπου εδραστηριοποιήθη έδωκε μαρτυρίαν πνεύματος οικουμενικού, πνεύματος ευρέων οριζόντων… Η Ρωμηοσύνη εδημιούργησε, δημιουργεί καί θά δημιουργή πάντοτε πολιτισμόν, όπου καί αν υπάρχη. Είναι συνδεδεμένη μέ τόν τρόπον περισσότερον, παρά μέ τόπον… Έχει περιεχόμενον, έχει δυναμικήν, έχει παρελθόν, παρόν καί κυρίως μέλλον. Διά τούτο, ὁ Πατριάρχης του Γένους σάς λέγει: «η Ρωμηοσύνη δέν είναι γιά Τρισάγιο μόνον, αλλά γιά νά κάνη τόν κόσμο άγιο!»… δέν ανήκει εις τό παρελθόν, εις τόν ένδοξόν μας Βυζαντινισμόν, αλλά είναι η δύναμις εκείνη η οποία διαρκώς μεταμορφώνει τον άκοσμον κόσμον εις κάλλος, ισχύν καί ευπρέπειαν… Διά τούτο αρκούν τά δάκρυα διά τήν Ρωμηοσύνην. Δέν ομιλούμεν περί χαμένης υποθέσεως. Μεθά εις τήν Πόλιν, εδραίοι καί αἀμετακίνητοι, ανάπτομεν λύχνον σκηνώματος δόξης, τήν κανδήλα της Μεγάλης Εκκλησίας, ξεδιψούμε από τά Αγιάσματά μας, αγναντεύουμε την Αγιά-Σοφιά, περιδιαβαίνουμε τα Θεοτοκοφρούρητα τείχη και καταρρίπτομεν τά τείχη μίσους, φυλετικών καί θρησκευτήκαν διακρίσεων, τα τείχη φονταμενταλισμού. Εις τήν Πόλιν ο Πατριάρχης ξεύρετε τί κάνει κατ΄ ουσίαν; Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φυλάγει τήν Ορθοδοξίαν! Φυλάγει ανόθευτον καί μακράν προσμίξεων αιρετικών καί πεπλανημένων την αγίαν Ορθοδοξίαν μας, μέ κάθε τρόπον, ίσως παρεξηγούμενος από τούς έχοντας ζῆλον ου κατ΄ επίγνωσιν, πολύ λοιδορούμενος, υβριζόμενος, όμως εκείνος φυλάγει τήν πίστιν σας, τήν πίστιν μας, φυλάγει τό Ρωμέϊκον…». Παίρνοντας τον λόγο του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε βαρυσήμαντο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Ταύτην ουν κατέχοντες της πίστεως τήν άγκυραν, δέν αναμένομεν ούτε εκ Βορρά ούτε αλλαχόθεν νά διδαχθώμεν Ορθοδοξίαν, βίωμα καί μαρτυρίαν πίστεως. Ημείς τούς εγεννήσαμεν εν Χριστώ καί τούς εδιδάξαμεν ορθήν πίστιν καί πολιτισμόν· ακουέτωσαν καί μαθητευσάτωσαν! Έχετε εμπιστοσύνην εἰις τήν Εκκλησίαν καί εις τούς ποιμένας της. Είμεθα υπεύθυνοι ως λόγον αποδώσοντες!».

Εγκαίνια Κέντρου Πολιτιστικής Εστίας «Ίωνες»

Στην συνέχεια, ο Παναγιώτατος μετέβη εν πομπή στο νεόδμητο Κέντρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» τέλεσε τα επίσημα εγκαίνιά του. Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις της Προέδρου της Εστίας κ. Αργυρώς Μάμαλη – Κοπάνου και του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Η κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στην παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή, στην ίδρυση της προσφυγικής Νέας Ιωνίας, στην ανέγερση του περικαλλούς Ναού της Ευαγγελιστρίας και στην ανοικοδόμηση του Κέντρου, που είναι ένα όνειρο πολλών δεκαετιών. Ο κ. Αγοραστός μίλησε για την δημιουργική και αναγεννητική παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων στον τόπο μας και επανέλαβε την διάθεση της Περιφέρειας να στηρίζει ανάλογα έργα πίστης και πολιτισμού, όπως και το Κέντρο των Ιώνων, που αναγέρθηκε με κονδύλια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ακολούθησε η ομιλία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση, ανέφερε ότι «η μεγάλη πρόοδος των ευλογημένων τέκνων της Ιωνίας εδώ εις τὴν φιλόξενον πόλιν του Βόλου δὲν είναι ούτε πρωτότυπος, ούτε μοναδικὴ ως γεγονός, διότι οι πρόσφυγες οποθενδήποτε καὶ αν προήλθαν καὶ εις οιανδήποτε καὶ αν κατοίκησαν γην, ερρίζωσαν καὶ εποίησαν καρποὺς πολλούς, καθώς, πλὴν των ελαχίστων υπαρχόντων των, εκόμισαν εις τὰς νέας πατρίδας πολλὴν ευσέβειαν καὶ πίστιν εις τὸν Θεόν, βαθύτατον πολιτισμόν, αξίας καὶ παραδόσεις, έτι δὲ καὶ ακάματον εργατικότητα καὶ παροιμιώδες φιλότιμον…». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «Τὸ Οικουμενικόν Πατριαρχείον  γνωρίζει, εκ πείρας οδυνηράς, τὸν πόνον της προσφυγιάς, τὴν απώλειαν των ηγαπημένων καὶ τὴν αδικίαν, αλλὰ δὲν μνησικακούμεν, δὲν καταρώμεθα, δὲν εκδικούμεθα, μόνον συγχωρούμεν καὶ πορευόμεθα μὲ τὴν ακλινή ελπίδα εις τὸν Δίκαιον Κριτὴν. Τούτο νὰ κάνετε καὶ σεις».

Επιστρέφοντας, στην Ευαγγελίστρια, ο Παναγιώτατος παρακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα, που το Μουσικό Σχολείο Βόλου παρουσίασε προς τιμήν του, στο προαύλιο του Ναού.

TOP NEWS