«Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» ονομάστηκε η Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα

  • Dogma
οικουμενικός

Την αναγκαιότητα ενός εντατικού αγώνα για την προστασία της φύσης, την οικολογική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινωνίας, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την τελετή των εγκαινίων της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων.

Την προσπάθεια στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων αγκάλιασε και υποστήριξε εμπράκτως η Ιερά Μητρόπολη και σε συνεργασία με το Eθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Συσκευασιών, ανέλαβε την πρωτοβουλία, όπως είπε ο Μητροπολίτης Μάξιμος, να φτάσει το μήνυμα στα Ιωάννινα.

Στη Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δόθηκε τιμητικά το όνομα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», καθώς ο Παναγιότατος δίνει αγώνα για την προστασία του Περιβάλλοντος και όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Μάξιμος, για την οικολογική του ευαισθησία που συνδέεται με τα θέματα της πίστεως και την Ιερά μας παράδοσης.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1989 μέχρι και σήμερα, αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης, για την ανάδειξη των ανθρωπολογικών, ηθικών και πνευματικών ριζών των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ο κ. Βαρθολομαίος με ενθουσιασμό επισήμανε μεταξύ άλλων πως, «ο τόπος τον οποίον βρισκόμαστε, είναι χώρος έμπρακτης οικολογικής συμπεριφοράς. Η ανακύκλωση είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και πρέπει να γίνονται πολλές παρόμοιες προσπάθειες, οι οποίες υπενθυμίζουν το μέγεθος του οικολογικού προβλήματος σήμερα και συμβάλλουν στην ευρύτερη συνειδητοποίηση της ανάγκης αλλαγής και στάσης, απέναντι στο απειλούμενο φυσικό περιβάλλον υπό του ανθρώπου…. Επαινούμε όσους είχαν την πρωτοβουλία για την δημιουργία αυτής της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα και όσους συμβάλουν στην καλή πορεία της. Η οικολογική ευαισθητοποίηση πρέπει να είναι πολυδιάστατη, πρέπει να γίνεται στο σχολείο, στην οικογένεια ,στην εκκλησιαστική κατήχηση μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες ,καμία προσπάθεια στον τομέα αυτό δεν περισσεύει και δεν είναι πολυτέλεια. Με αυτές τις απλές σκέψεις και τα αισθήματα και με χρηστές ελπίδες για την αποτελεσματική λειτουργία της, εγκαινιάζουμε τη Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο των διδασκόντων και των μαθητών».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανέφερε πως σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με δική της υπαιτιότητα, απέναντι στο δύσκολο και μεγάλο οικολογικό πρόβλημα, σε ολόκληρη την ιστορία της και συνέχισε: «το οικολογικό πρόβλημα αποκάλυψε, ότι ο κόσμος μας αποτελεί ενότητα, ότι τα προβλήματά μας είναι παγκόσμια και κοινά. Είναι ιδιαιτέρως προκλητικό, η ανθρωπότητα αναγνωρίζει την σοβαρότητα της περιβαλλοντικής κρίσης και να συμπεριφέρεται ως να μην εγνώριζε».

Κατά την ομιλία του μετά τον Αγιασμό και την τελετή των εγκαινίων ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος έκανε αναφορά στο ιστορικό των προσπαθειών, ενώ επισήμανε τα οφέλη της ανακύκλωσης.

«Αρχικά, βάλαμε ένα μηχάνημα στην κεντρική πλατεία και διαπιστώσαμε ότι μέσα σε ένα χρόνο, είχαν ανακυκλωθεί περίπου 59.000 μπουκάλια. Σήμερα διαπιστώνουμε, ότι περισσότερες από 59.000 μπουκάλια ανακυκλώνονται κάθε μέρα, συσκευασίες ανακυκλώνονται. Όλο αυτό το εγχείρημα της ανακύκλωσης, έχει και ακόμα μία ωφέλεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ωφελούνται βγάζοντας το μεροκάματο τους, καθώς μπορούν να εξαργυρώνουν τα κουπόνια που βγάζουν από την ανακύκλωση… και παρατηρούμε το φαινόμενο πολλοί άνθρωποι που είχαν άλλες δραστηριότητες να ασχολούνται με την ανακύκλωση… Όπως υπάρχουν και πάρα πολλοί άνθρωποι που βρίσκουν τον τρόπο να αποκτούν, έστω να έχουν και μία μικρή βοήθεια… Βεβαίως όλο αυτό το εγχείρημα, συνεπάγεται και αρκετές θέσεις εργασίας. Ως Μητρόπολη Ιωαννίνων ,θελήσαμε κατά πρώτον να το συνδέσουμε με την πνευματική μας ζωή και πήραμε την πρωτοβουλία σε αυτό το χώρο, να φτιάξουμε ένα παρεκκλήσιο 80 τετραγωνικών μέτρων έτσι ώστε να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο νόημα, ότι όλη αυτή η οικολογική συνείδηση δεν είναι απλά ένας ακτιβισμός ,είναι πνευματική ενέργεια που συνδέεται με την πίστη μας».

Αναφερόμενος στο οίκημα της Σχολής, επισήμανε, πως η άδεια που δόθηκε για να γίνει αυτό το κτίριο είναι για Σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να έρχονται εκτός των άλλων και παιδιά του Δημοτικού, να βλέπουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης, να βλέπουν όλη την οικολογική δραστηριότητα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

TOP NEWS