Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ μηνός Νοεμβρίου – Την Άνοιξη του 2023 το Συνέδριο περί «Ανασυγκροτήσεως της Ενορίας και επανευαγγελισμού των πιστών»

  • Δόγμα

Ακολούθως ανεγνώσθη η ευχαριστήρια επιστολή των εν αναστολή υγειονομικών προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την από 11ης Οκτωβρίου ε.έ. απόφαση Αυτής περί αποστολής επιστολής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη.

Συνήλθε χθες και σήμερα, Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατ’ αρχάς, λαβούσα υπ’ όψιν την πρόταση της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Οργανωτικής Επιτροπής επί τω σκοπώ της διοργανώσεως Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου επί τη συμπληρώσει εκατό ετών από της ιδρύσεως και πρώτης κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον τίτλο «ΘΕΟΛΟΓΙΑ», η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου αυτού το φθινόπωρο του έτους 2023.

Ακολούθως ανεγνώσθη η ευχαριστήρια επιστολή των εν αναστολή υγειονομικών προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την από 11ης Οκτωβρίου ε.έ. απόφαση Αυτής περί αποστολής επιστολής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη.

Επίσης κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

– Αποφάσισε την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα με απόσπασμα από την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την 4η Οκτωβρίου 2022, σχετικά με την ιστορική και νομική θεμελίωση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της κρατικής μισθοδοσίας του Ιερού Κλήρου έναντι της μοναστηριακής περιουσίας, που περιήλθε στην Ελληνική Πολιτεία από την εποχή των Επαναστατικών Συνταγμάτων μέχρι και τον πρόσφατο νόμο 4957/2022.

– Αποφάσισε, με αφορμή την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την 5η Οκτωβρίου 2022, περί «Ανασυγκροτήσεως της Ενορίας και επανευαγγελισμού των πιστών», τη διεξαγωγή σχετικού Συνεδρίου την άνοιξη του έτους 2023.

– Εξέτασε την προοπτική ιδρύσεως Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως και επέκτασης πανελλαδικώς της λειτουργίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

– Ενέκρινε το πρόγραμμα του εορτασμού της ιεράς μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (6-2-2023).

– Ενημερώθηκε περί του διοργανωθέντος, την 14η και 15η Οκτωβρίου 2022, από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με γενικό θέμα:

«Η κατάρρευση των Αυτοκρατοριών (1914-1923) και η Γενοκτονία των Χριστιανών από τους Οθωμανούς και τους Νεοτούρκους: Μικρά Ασία, Πόντος, Ανατολική Θράκη, Αρμένιοι, Ασσύριοι».

– Ενημερώθηκε περί των εργασιών και των Πορισμάτων της ΛΒ’ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, η οποία διοργανώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων και πραγματοποιήθηκε στoν Πύργο Ηλείας, από 18ης έως 20ής Οκτωβρίου 2022, με θέμα: «Αιρετικές θεωρήσεις, χρήσεις και μεταφράσεις της Αγίας Γραφής».

– Ενέκρινε τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Ιερωνύμου Σχίζα ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου.

Επίσης, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Δ.Ι.Σ. όρισε τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Διονύσιο Χατζηαντωνίου, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.
Ανεγνώσθη η από 26ης Οκτωβρίου 2022 επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τον Αξιότιμο κ. Αλέξιο Τσίπρα, Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., η οποία αναφέρεται στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση, την οποία κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με θέμα: «Με τη “βούλα” της Υπουργού Παιδείας και του Δημάρχου Αθηναίων τα σχολεία του Δήμου της Αθήνας μετατρέπονται σε κατηχητικά κέντρα της Εκκλησίας» με ρατσιστικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς για «εισβολή του ανορθολογισμού, του σκοταδισμού και του θρησκευτικού προσηλυτισμού στην εκπαίδευση».

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Μετά τη λήξη της Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ., ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα μεταβεί στην Κύπρο για να επισκεφθεί τον ασθενούντα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

TOP NEWS