Ολοκληρώθηκε η 2η Διεθνής Διάσκεψη Αθηνών για την Μέση Ανατολή

  • Dogma
Μέση Ανατολή

Ολοκληρώθηκε σήμερα η 2η Διάσκεψη στην Αθήνα για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Η Διάσκεψη άρχισε το πρωί της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου με ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της ολομέλειας και την καταληκτική παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Στην δεύτερη αυτή Διάσκεψη για την Μέση Ανατολή συμμετείχαν επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Στη συνέχεια παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της οποίας ο υπουργός εξωτερικών κ Ν Κοτζιάς ανακοίνωσε τα συμπεράσματα των εργασιών της διάσκεψης.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για την προστασία της ελευθερίας των ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμό και θρησκεία και τόνισε ότι γι αυτό το λόγο έγινε η διάσκεψη. Επεσήμανε, ότι «320 άτομα συνολικά πήραν μέρος στη διάσκεψη αυτή μεταξύ των οποίων Πατριάρχες, εκπρόσωποι κρατών και οργανισμών». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η πολιτική αυτή των διασκέψεων εναντιώνεται στην απομόνωση των ανθρώπων και όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας το να κλείνεσαι στο περιτύλιγμά σου δεν βοηθάει στην εξέλιξη των ανθρώπων».

ù?A??? ??NV? 2?o` ?????????? ???? ?????????????????? ? u?????????----?U???ýU//EUROKINISSI

Σε άλλο σημείο ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «συζητήσαμε για το ρόλο της νεολαίας για την πολιτιστική κληρονομιά για τους πρόσφυγες και καταλήξαμε και σε ορισμένα συμπεράσματα, όπως το να κάνουμε ένα σύμφωνο που θα υπογραφεί από όλα τα κράτη και να δημιουργήσουμε και μια ηλεκτρονική έκδοση ενημέρωσης».
Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι αποφασίστηκε να στηριχθεί το κέντρο θρησκευτικού πλουραλισμού και πώς θα περάσουν αυτά τα θέματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της Διάσκεψης, μίλησαν συμμετέχοντες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, τις ΗΠΑ και από άλλα μέρη. Στο τέλος της Διάσκεψης τιμήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδος Κυριάκος Αμοιρίδης, ο οποίος είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής ενέργειας στη Βραζιλία και ο ίδιος ήταν αυτός που είχε οργανώσει την πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2015.

TOP NEWS