Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας με την εκλογή τριών μητροπολιτών και επτά Επισκόπων

  • Δόγμα

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου.

Συνήλθε εχθές, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, σε πρώτη τακτική Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών Αυτής. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στη σύντομη προσφώνησή του προς τα Μέλη Αυτής, αναφέρθηκε στο πρώτο βασικό θέμα της φετινής σύγκλησης της Ιεραρχίας, το οποίο είναι η εκλογή Μητροπολιτών και Επισκόπων, καθώς και στο δεύτερο κεντρικό θέμα, αυτό της οριοθετήσεως της ορθής πίστεως απέναντι στις προκλήσεις της εκάστοτε εποχής.

«Σε μια τέτοια πρόκληση», τόνισε ο Μακαριώτατος, «ευρίσκεται και σήμερα η Εκκλησία και ο κόσμος ευρύτερα, την πρόκληση της ψηφιακής, εικονικής πραγματικότητας. Ολοένα και περισσότερο η ύλη, για την οποία έγινε η Ενσάρκωση, αποϋλοποιείται και αποψιλώνεται».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έκανε εκτενή μνεία στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνεται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας Συνέδριο.

Το εν λόγω Συνέδριο έχει τίτλο «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην «άυλη πραγματικότητα» της ύστερης νεωτερικότητας» και αποτελεί άτυπη συνέχεια των Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «διότι η Σύνοδος μέσα από την όλη προβληματική και την συνειδητοποίηση των διαστάσεων των νέων προκλήσεων καλείται να ορθοτομήσει λόγο ουσιαστικό, επίκαιρο και δραστικό».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Κατόπιν, συμπληρώθηκε ο Κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων και αμέσως μετά άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Θεσσαλονίκης.

Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλογής έλαβε 41 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 37 ψήφους.

Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος. Ως εκ τούτου, η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής.

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ψήφους 75.

2) Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Γιάγκου, ψήφους 6.

3) Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Αθανασίου, ψήφους 3.

Επίσης ευρέθησαν και 3 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος με 73 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Γιάγκου έλαβε 1 ψήφο.

Επίσης, ευρέθησαν και 5 λευκές ψήφοι.

Κατά το διάλειμμα των εργασιών της Ιεραρχίας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδρίασε και όρισε Αρχιγραμματεύοντα μέχρι το πέρας των εργασιών Της τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο.

Εν συνεχεία, άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου. Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλο γής έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 10 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Ως εκ τούτου, η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής.

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Σεραπίων Μιχαλάκης, ψήφους 57.

2) Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ψήφους 41.

3) Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, ψήφους 6.

Επίσης, ευρέθησαν και 1 λευκή και 1 άκυρη ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου ο Αρχιμανδρίτης κ. Σεραπίων Μιχαλάκης με 59 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος έλαβε 17 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος 1 ψήφο.

Επίσης, ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.

Εν συνεχεία, άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλογής έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 10 ψήφους. Επίσης, ευρέθη και 1 λευκή ψήφος. Ως εκ τούτου, η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής.

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος Λαφτσής, ψήφους 63.

2) Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Κλάδης, ψήφους 13.

3) Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Δέβρελης, ψήφους 12.

Επίσης, ευρέθησαν και 5 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ο Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος Λαφτσής με 61 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ο Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Κλάδης έλαβε 4 ψήφους, ενώ ο Αρ χι μαν δρί της κ. Στέφανος Δέβρελης έλαβε 2 ψήφους.

Επίσης, ευρέθησαν 11 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.

Μετά τη μεσημβρινή διακοπή, το Σώμα της Ιεραρχίας συνέχισε τη Συνεδρία, προβαίνοντας στην εκλογή των κάτωθι Βοηθών Επισκόπων:

1) Του Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας.

Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Απόστολος Καβαλιώτης, β) Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου και γ) Αλέξιος Σαμαρτζής.

Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Τανάγρας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης.

2) Του Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων.

Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Ιγνάτιος Σωτηριάδης, β) Μάξιμος Μητράρας και γ) Αθηναγόρας Σουπουρτζής.

Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Σαλώνων εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης.

3) Του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου.

Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Επιφάνιος Καραγεώργος, β) Φιλόθεος Νικολάκης και γ) Συμεών Καλοπαναγιώτης.

Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Ταλαντίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος.

4) Του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θεσπιών.

Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Παύλος Κίτσος, β) Στέφανος Σταυρακάκης και γ) Θεοδόσιος Οικονομίδης.

Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Θεσπιών εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος.

5) Του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Μητροπόλει Χαλκίδος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σκοπέλου.

Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Νικόδημος Ευσταθίου, β) Σεραφείμ Σπέης και γ) Ιωσήφ Κατσούρας.

Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Σκοπέλου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου.

6) Του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Μητροπόλει Μονεμβασίας και Σπάρτης με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λακεδαιμονίας.

Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Θεόφιλος Μαντζαβράκος, β) Σεραφείμ Κοσμάς και γ) Εμμανουήλ Αναστασάκος.

Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Λακεδαιμονίας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος.

7) Του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Μητροπόλει Σερβίων και Κοζάνης με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αμφιπόλεως.

Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, β) Χρυσόστομος Μάστορας και γ) Δημήτριος Χάνδακας.

Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Αμφιπόλεως εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Τρίτη 10 Οκτωβρίου ε.έ.

Η Επιτροπή Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας
Της Εκκλησίας της Ελλάδος

TOP NEWS