Ονομαστήρια Φθιώτιδος Νικολάου και Χειροτονία Διακόνου – ΒΙΝΤΕΟ

  • Dogma
φθιώτιδος

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε το διήμερο 5 & 6 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος η σεβασμία μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του, ο της Φθίας Αρχιθύτης και Ποιμήν, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος.

Την φετινή εορτή του Ποιμενάρχου Φθιώτιδος ελάμπρυνε έτι περισσότερο, η ευλογητή παρουσία του Ιεραποστόλου Μητροπολίτου Μουάνζας της Τανζανίας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ως πνευματικό τέκνο του Σεβασμιωτάτου με αισθήματα ειλικρινούς υικής αγάπης έσπευσε από την Μαύρη Ήπειρο, δια να συνεορτάσει με τον Ιερό κλήρο, τους Άρχοντες και τον ευσεβή λαό της Φθιώτιδος την εορτή του Σεβασμιωτάτου και δια να του ευχηθεί δια ζώσης τα Χρόνια Πολλά, καταθέτοντας παράλληλα και την ευγνωμοσύνη  και τις ευχαριστίες του προς τον ευσεβή λαό της Φθιώτιδος, δια την αμέριστη στήριξη και έμπρακτη αγάπη που επιδεικνύει εις την Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας και εις το ποίμνιο της με την εξ ολοκλήρου κατασκευή του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του αγίου Νικολάου Μουάνζας και του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου το οποίο ανοικοδομείται εις τον προαύλιο χώρο του Ναού.

Αφ’ εσπέρας της εορτής, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου εις τον Πανηγυρίζοντα τ. Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας, τελέσθηκε Μέγας δισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου, τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, του Ιερού κλήρου της πόλεως, του Αντιπεριφερειαρχού Φθιώτιδος κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικολάου Σταυρογιάννη και πλήθους πιστών.

φθιώτιδος

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδος προσεφώνησε τον άγιο Μουάνζας ευχαριστώντας τον εκ βάθους καρδίας δια την τιμητική παρουσία του και χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Μουάνζας κ. Ιερώνυμε καλωσορίσατε από την Μαύρη Ήπειρο την καρδιά της  Αφρικής εις την Ιστορική Μητρόπολη Φθιώτιδος. Ο άγιος Νικόλαος, εις τον εσπερινό του οποίου  απόψε χοροστατείτε, έχει ενώσει την Μητρόπολή σας με την Μητρόπολή μας. Όπως πανηγυρίζουμε εμείς εδώ την μνήμη του αγίου Νικολάου, έτσι και στην Μουάνζα, ο κλήρος και οι πιστοί πανηγυρίζουν εις τον Μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Νικολάου, τον οποίο ο ευσεβής λαός της Φθιώτιδος, αξιώθηκε να ανεγείρει με αγάπη, προς Δόξαν του Θεού.

Η χάρις του Αγίου Πνεύματος και η ευλογία του αγίου Νικολάου, του αγίου των πτωχών, του αγίου των Ναυτικών, του λαοφιλεστάτου αυτού αγίου, να είναι πάντα μαζί σας στην Ιεραποστολή που επιτελείται, στους τραχυτάτους αγώνες που διεξάγεται καθημερινά, ώστε να μεταδίδετε το Φως του Ευαγγελίου σε μια αχανή και ακατήχητη χώρα που χρειάζεται την αλλαγή ζωής, την καινούργια κτίση που έφερε στον κόσμο ο Κύριος μας με την σταύρωση και την Ανάστασή Του».

Στην συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος με εμφανή την συγκίνηση, απηύθυνε λόγο ευχαριστίας προς τον Σεβασμιώτατο, τον κλήρο και τον λαό της Φθιώτιδος λεγοντας χαρακτηριστικά:

«Δοξάζω το όνομα του Τριαδικού Θεού που και φέτος με αξίωσε να είμαι εδώ κοντά σας Σεβασμιώτατε, στην εορτή σας και κοντά στον ευλογημένο λαό σας. Μεταφέρω τις ευχές, ευλογίες και ευχαριστίες του Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου και τις ευχαριστίες του κλήρου και του ποιμνίου της Μουάνζας για τα μεγάλα δώρα που μας χαρίσατε, τον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Νικολάου και το Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο που σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο. Αυτές οι δωρεές σας, στέλνουν σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ορθοδοξία ένα μήνυμα αγάπης που θα μιλά για πάντα στις καρδιές μας. Μεγάλο Ευχαριστώ Σεβασμιώτατε, Μεγάλο Ευχαριστώ στους πατέρες της Μητροπόλεως σας και Μεγάλο Ευχαριστώ στο ποίμνιο σας!».

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, εκ μέρους του Ιερού κλήρου, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο, έτη πολλά, υγιή και πανευφρόσυνα, δια να συνεχίσει την Θεάρεστο και καλλίκαρπη Αρχιερατεία του, προς Δόξαν Θεού και έπαινον την Εκκλησίας και της Πατρίδος μας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας , εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου τον Ναού, παρετέθη σε όλους τους εορταστάς κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, κατά την διάρκεια του οποίου οι πιστοί έσπευσαν να λάβουν την ευχή των αγίων Αρχιερέων και να ευχηθούν τα χρόνια πολλά στον Ποιμενάρχη μας.

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως προηξήρχε του λαμπρού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, τη συμμετοχή του αγίου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου και πλήθους Ιερέων από την Μητρόπολή μας, καθώς και από άλλες Μητροπόλεις: του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μητροφάνους Τουτζιαράκη, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνατίου Σίσκου, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας.

Οι πανηγυρικές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος» και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89, 4 fm).

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία, ενός ακόμη αμίσθου κληρικού,  του εορτάζοντος κ. Νικολάου Πολυζώη, εγγάμου, αποφοίτου Εκκλησιαστικού ΙΕΚ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πόλη της Αταλάντης.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο π. Νικόλαος, αναφέρθηκε στο ύψος της Ιερωσύνης και εδόξασε το όνομα του Θεού που τον αξίωσε, ώστε να εκπληρωθεί ο παιδικός πόθος της ψυχής του, ευχαριστώντας με θερμά ειλικρινή λόγια τον Σεβασμιώτατο για την πατρική στήριξη και αγάπη που του παρέχει από τα παιδικά του χρόνια, τους γονείς του δια την ευσεβή ανατροφή, τον πνευματικό του πατέρα και καθοδηγητή Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριο Βούλγαρη, Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης, την σύζυγό του Μαρία – Ελένη για την στήριξη και την αγάπη, καθώς και όλους εκείνους, συγγενείς και φίλους  που συνέβαλλαν δια να φθάσει και να γευθεί της Θείας χάριτος της Ιερωσύνης. Τέλος ο π. Νικόλαος εζήτησε τις προσευχές όλων, ώστε να φανεί άξιος εργάτης του Αμπελώνος του Κυρίου και πιστός διάκονος του Χριστού, της Αγίας μας Εκκλησίας και των ανθρώπων.

Αντιφωνώντας τον λόγο του νεοχειροτονουμένου ο Ποιμενάρχης μας, του έδωκε τις πατρικές του συμβουλές δια την νέα πορεία που ξεκινά στη ζωή του, προτρέποντας τον, ως  παράδειγμά του να έχει τον άγιο Νικόλαο, ο οποίος είναι Κανόνας Πίστεως, Εικόνα Πραότητος και Εγκρατείας διδάσκαλος.

« Η ζωή του Ιερέως παιδί μου, είναι καθημερινός σταυρός, αλλά ο Ιερεύς παίρνει δύναμη από την πνευματική ωραιότητα και την χαρά που του δίνει το άγιο Πνεύμα.

Παράδειγμά σου να έχεις τον προστάτη μας άγιο, τον άγιο Νικόλαο, ο οποίος κατείχε αυτές τις τρεις αρετές που αγιάζουν τον άνθρωπο και τον κάνουν να στηρίζει την ελπίδα του στον Θεό. Ο άγιος Νικόλαος, ετήρησε τις εντολές και αγάπησε τον Θεό και τον άνθρωπο. Να υπηρετήσεις με ζήλο την Εκκλησία και να εργασθείς γι’ αυτήν αλλά και για την Πατρίδα μας, διότι έχει ανάγκη από καλούς κληρικούς.

Με τις ευχές του αγίου Μουάνζας, των παρισταμένων Ιερέων, των Αρχόντων και όλου του πιστού λαού είσελθε χαίρων εις την χαράν του Κυρίου σου».

Ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης και χαράς η εις διάκονον Χειροτονία του π. Νικολάου, δια τον οποίον όλοι οι παρευρισκόμενοι αναφώνησαν δυνατά το Άξιος!

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε και πάλι για την παρουσία του  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μουάνζας κ. Ιερώνυμο και ευχήθηκε εις όλους και όλες που εορτάζουν χρόνια πολλά, ιδιαιτέρως δε ευχήθηκε τα δέοντα εις τον εορτάζοντα Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη.

Τέλος ο Ποιμενάρχης μας εδέχθη τις ευχές των πιστών δια την ονομαστική του εορτή ,  κατά την διανομή του Αντιδώρου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, η Οσιολ. Καθηγουμένες των Ιερών Μονών: Παναγίας Δαμάστας Γερόντισσα Ιωάννα με σύσσωμη την Ιερά Αδελφότητα, Αγίου Γεωργίου Μύλων, Γερόντισσα Θεοπίστη με τις μοναχές της Αδελφότητος, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών Γερόντισσα Ειρήνη, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού, Γερόντισσα Ελισάβετ, Αγίας Παρασκευής Σπαρτιάς Γερόντισσα Χριστονύμφη, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος συνοδευόμενος από μέλη της Περιφερείας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, συνοδευόμενος από Αξιωματικούς, ο Λιμενάρχης Στυλίδος Πλωτάρχης Στέφανος Καλαμίδας, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεόδωρος Χειμάρας και κα Ελένη Μακρή, καθώς και μεγάλο πλήθος πιστών.

TOP NEWS