Οργή κατα Χατζηδάκη για τις Κυριακές

  • Dogma

RNN | Ανδρέας Λουδάρος | «Ιερό πόλεμο» κήρυξε στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, με αφορμή το θέμα της Κυριακής. Με άρθρο του, ο κ. Χρυσόστομος χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Υπουργό, στον οποίο αποδίδει εμμέσως πλην σαφώς πρόθεση «αποχριστιανοποίησης». 

 

 

Στη δήλωση του ο Υπουργός έλεγε πως «…Επιδιώκουμε να κάνουμε την  αγορά πιο σύγχρονη, πιο ευρωπαϊκή, πιο φιλική στους καταναλωτές….» κι όπως φαίνεται τα λόγια αυτά σε συνδυασμό με την απόφαση, προκάλεσαν την «έκρηξη».

 

Η απάντηση του Μητροπολίτη είναι ενδεικτική:

«Αυτό μας έφαγε κ. Υπουργέ» του γράφει και συνεχίζει πιο κάτω:  «Διερωτηθήκατε άραγε, κ. Υπουργέ, πως θα γίνη πιο φιλική η αγορά, όταν οι Έλληνες δεν έχουν λεπτό του λεπτού στην τσέπη τους για να ψωνίσουν για τα Χριστούγεννα; Ο χρόνος έλειψε από τον Λαό, για να προμηθευθή να ψωνίση τα προς το ζην απαραίτητα;».

 

Ο Μητροπολίτης Πατρών είναι ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει ανεβάσει πιο ψηλά απ’ όλους τους τόνους της αντιπαράθεσης για το θέμα, αν και θεωρείται ως ένας από τους ηπιότερους της Ιεραρχίας.

 

Η «επίθεση» όμως δεν σταματά εδω. «Γιατί κ. Υπουργέ θέλετε να χρεωθήτε μια απόφαση, η οποία δεν προχώρησε επί τόσα έτη;» ρωτά ο Μητροπολίτης για να δώσει ο ίδιος την απάντηση γεμάτη ειρωνεία! « Αλλά τι λέγω… μας δίδεται πλέον η δυνατότητα να εφαρμόσωμε «νέες μεθόδους» στην πατρίδα μας… διότι έχομε αποκτήσει… «ευρωπαική εμπειρία». Θαυμασία η διαπίστωσις» σημειώνει.

 

«Σπουδάσαμε στην αποχριστιανοποιημένη Ευρώπη, πήραμε τα φώτα από την «λευκή δαιμονία», όπως την ονόμαζε ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς. Γι’ αυτό, αγαπητοί μου, φτάσαμε σε αυτά τα χάλια∙ διότι έχουμε… «ευρωπαική εμπειρία». Βεβαίως δεν απαξιώνομε τον Ευρωπαικό πολιτισμό. Αλλά δεν είναι δυνατόν να εισαγάγωμε στην Πατρίδα μας, ο,τι απόβλητο της Ευρώπης και πολύ περισσότερο να υιοθετήσωμε την άθεη Ευρωπαική κουλτούρα και προοπτική» καταλήγει.

 

Δυο αράδες πιο κάτω, ο Μητροπολίτης γίνεται απαξιωτικός για τον Υπουργό. «Αλλά γιατί να απευθύνωμαι εις ώτα μη ακουόντων; Ίσως έκαμα λάθος που έγραψα τις παραπάνω γραμμές» αναρωτιέται για να δώσει πάλι ο ίδιος την απάντηση απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό « ο οποίος ξέρει να αντιστέκεται, να επιμένη και να νικά. Μπορεί προς καιρόν να παρασύρεται, όμως στο τέλος λειτουργεί σωστικά το πνευματικό του DNA και η όλη ψυχοσύνθεσή του, η ποτισμένη με τα νάματα της Ελληνορθοδοξίας».

 

Ο κ. Χρυσόστομος καλεί τους πιστούς σε αντίσταση αν τελικά ψηφιστεί ο νόμος. «…μη ψωνίζετε την ημέρα της Κυριακής, αντιστεκόμενοι στον οδοστρωτήρα που θέλει να συντρίψη κάθε ίχνος ανθρωπιάς και πνευματικότητος σ’ αυτόν τον τόπο».

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η αργία της Κυριακής (ολοκληρο το αρθρο)

Ρεπορτάζ του RNN για της δηλώσεις άλλων Μητροπολιτών

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ