Η Παιδική Συμφωνική Ορχήστρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή

  • Dogma
Συμφωνική Ορχήστρα

Εφέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας στα πολιτιστικά και παιδαγωγικά πράγματα της πατρίδας μας. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται μία μεγάλη πρωτότυπη Συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Ακαδημίας 59-61), την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στις 8.00 το βράδυ.

Στην εκδήλωση η είσοδος είναι ελεύθερη, όπως άλλωστε και στο σύνολο των εκδηλώσεων της Συμφωνικής Ορχήστρας.

Η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, που τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αποτελεί ένα μουσικό σύνολο με 25ετή  δραστηριότητα και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013, με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Με δεδομένο ότι η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα είναι μη κερδοσκοπική και η προσφορά όλων σ΄ αυτήν ανιδιοτελής, ο Μακαριώτατος με χαρά έδωσε την αιγίδα της Ι. Αρχιεπισκοπής στη συγκεκριμένη προσπάθεια, που κύριο στόχο έχει τη διατήρηση του πολιτισμού μας και την ενασχόληση πολλών νέων σε μια ιδιαιτέρως ποιοτική δραστηριότητα. Την ευθύνη της λειτουργίας της έχει αναλάβει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η Ι. Αρχιεπισκοπή διαθέτει πλέον μια διεθνούς επιπέδου συμφωνική Ορχήστρα, η οποία μπορεί να καλύπτει καλλιτεχνικά σημαντικά γεγονότα της Εκκλησίας. Επιπλέον η προσπάθεια αυτή φανερώνει ότι η Εκκλησία μπορεί και πρέπει να σηκώσει ανάχωμα στην πολιτιστική και πολιτισμική ισοπέδωση της πατρίδας μας.

Η Ορχήστρα αποτελεί ένα μουσικό σύνολο με εικοσαετή δραστηριότητα και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και λειτουργεί ουσιαστικά ως μουσική ακαδημία της πατρίδας μας. Ιδρύθηκε το 1992 με την ονομασία «Εμμέλεια», ενώ το 1995 έλαβε τη νέα ονομασία της υπό την αιγίδα του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΑ. Μαέστρος και «ψυχή» της Ορχήστρας είναι η διεθνούς φήμης βιολονίστρια κα. Νίνα Πατρικίδου, η οποία δημιούργησε την ορχήστρα αυτή και προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της με ζήλο και αυταπάρνηση.

Είναι μοναδικό ορχηστρικό νεανικό σύνολο που αποτελείται μόνο από παιδιά, σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 7-18 ετών -χωρίς την σύμπραξη των δασκάλων τους ή επαγγελματιών- και οι περισσότεροι από αυτούς είναι κάτοχοι βραβείων και υποτροφιών διεθνών διαγωνισμών ή σπουδάζουν σε Μουσικές Ακαδημίες της Ευρώπης και της Αμερικής, δίπλα σε κορυφαίους δασκάλους και σολίστ.

Μέλος της έχει τη δυνατότητα να γίνει κάθε παιδί που ασχολείται με την κλασσική μουσική ανεξάρτητα του τόπου διαμονής του, εφόσον βέβαια δύναται να συμμετέχει στις πρόβες.

Υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε πλήθος εκδηλώσεων και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολο των συναυλιακών χώρων Αθηνών και Θεσσαλονίκης όπως: Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών (Θεσ/νίκης), Προεδρικό Μέγαρο, Βουλή, Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου κ.α. και σε πλήθος εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με κοινωφελή σκοπό και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία, πρόσφατα στη Χίο και στην Κεφαλονιά, καθώς και στο εξωτερικό. Το 2015 η Συμφωνική έδωσε τρεις συναυλίες στη Βιέννη, σε συνεργασία με το Δήμο  Deutsch Wagram, κατακτώντας το κοινό της αυστριακής πρωτεύουσας, που χαρακτήρισε τα παιδιά της Συμφωνικής ως «τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδος του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο». Ο ελληνικός τύπος την ονόμασε «Ορχήστρα των θαυμάτων».

Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ και την ΕΡΤ έργα κλασσικής και σύγχρονης μουσικής και για περίπου 2 χρόνια υπήρχε ζωντανή κάλυψη από το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας των συναυλιών της με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων.

Έχει συμπράξει με σπουδαίους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως L. Mordkovich, S. Kravchenko, H. Zack, Ντ. Μπακοπούλου, Λ. Καλαφάτη, Α. Κοντογεωργίου, Μ. Πλέσσα, Emma Shaplin κ.ά. H Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα βραβεύτηκε από την UNESCO για την παιδαγωγική και ποιοτική προσφορά της.

Οι πρόβες της πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μεγάλου Βασιλείου 15, Ρουφ).

Κοντά της βρίσκεται και την ενισχύει μία μεγάλη μεγάλη ομάδα εθελοντών, που αναγνωρίζουν και εκτιμούν το παιδαγωγικό και πολιτιστικό έργο της, και έχουν ιδρύσει το «Σύλλογο φίλων της μουσικής και της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας».

TOP NEWS