Παμπελοποννησιακό Μοναστικό Συνέδριο για τον Ελλαδικό Ορθόδοξο Μοναχισμό στη Μητρόπολη Πατρών

  • Dogma

Ξεκίνησαν, εχθές το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πατρών, οι εργασίες του Παμπελοποννησιακού Μοναστικού Συνεδρίου με τον τίτλο «Ελλαδικός Ορθόδοξος Μοναχισμός»

Ξεκίνησαν, εχθές το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πατρών, οι εργασίες του Παμπελοποννησιακού Μοναστικού Συνεδρίου με τον τίτλο «Ελλαδικός Ορθόδοξος Μοναχισμός», το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Πατρών στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων και με την ευκαιρία του εορτασμού των 700 ετών από της ιδρύσεως της ιστορικής Ιεράς Μονής Ομπλού Πατρών.

Τον αγιασμό της ενάρξεως του Συνεδρίου ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.
Ο Σεβασμιώτατος, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε καλωσόρισε τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς, Ηλείας κ. Γερμανό, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αργολίδος κ. Νεκτάριο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, τους Ιερείς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, που ήρθαν από όλη την Πελοπόννησο, στην πόλη του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, Αγίου Ανδρέου και εκήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, ευχόμενος καλή ευόδωση των εργασιών.

Εν συνεχεία, ανέγνωσε προς τους Συνέδρους, το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την έναρξη του Συνεδρίου. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν: α) ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, κ. Βασίλειος Τριανταφύλλου, β) ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Δριβήλας, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Αποστόλου Κατσιφάρα γ) η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη και δ) ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού Πατρών, Αρχιμ. Νεκτάριος Κωτσάκης.

Έπειτα, ξεκίνησε η α’ συνεδρία υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Ακολούθησαν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις: α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου με θέμα: «Ο Μοναχισμός και τα έσχατα» και του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Αρχιμ. Ευσεβίου, με θέμα: «Η προσφορά των Ιερών Μονών της Αχαίας εις τους Εθνικό-Απελευθερωτικούς Αγώνας».
Το Σάββατο 28.11.2015 συνεχίσθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Παμπελοποννησιακού Μοναστικού Συνεδρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Το πρωί ξεκίνησε η β’ Συνεδρία υπό την προεδρία του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, Αρχιμ. Ευσεβίου.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Εισηγήσεις: α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ με θέμα: «Η ένθεος διαγωγή και ο θείος έρως των Μοναχών κατά την αγιοπατερικήν διδασκαλίαν», β) της Οσιωτάτης Μοναχής Μεθοδίας, Καθηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Σταυρού Μαψούς, με θέμα: «Ορθόδοξος γυναικείος Μοναχισμός» και γ) του Οσιωτάτου Μοναχού π. Συμεών, αδελφού της Ιεράς Μονής Χρυσοποδαριτίσσης Νεζερών, με θέμα: «Η ιστορία 2 χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ομπλού».
Έπειτα ακολούθησε συζήτησις επί των εισηγήσεων.
Μετά το διάλλειμα ξεκίνησε η γ’ συνεδρία υπό την προεδρία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Αμβροσίου Γκουρβέλου.
Ακολούθησαν οι Εισηγήσεις: α) της Οσιωτάτης Μοναχής Θεοξένης, Καθηγουμένης της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, με θέμα: «Κοινωνία βίου τελεωτάτη- Η μοναστική οικογένεια του Κοινοβίου» και του β) Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, με θέμα: «Μοναχισμός και Εκκοσμίκευσις».

TOP NEWS