Η Παναγία η Πορφύρα στην παραλίμνια Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης

  • Dogma
πορφύρα

Ο Μεθέορτος Εσπερινός της θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου τελέσθηκε το απόγευμα του Δεκαπενταυγούστου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Αμέσως μετά, αναβίωσε το έθιμο των Καστοριανών, όπου λιτανεύεται η θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πορφύρας, και με το καραβάκι φτάνει στην Παναγία την Μαυριώτισσα. Κλήρος και λαός ψάλλουν τα Εγκώμια και η εικόνα παραμένει εκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, για να επιστρέψει και να ενθρονιστεί και πάλι στον Μητροπολιτικό Ναό.
Ο Επίσκοπος, ο κλήρος, ο Σύλλογος «Αθανάσιος Χριστόπουλος» με τις παραδοσιακές στολές, οι άρχοντες του τόπου και ο λαός του Θεού, συνόδευσαν την Εικόνα της Παναγίας και εν πλω έφτασαν στο ιστορικότερο Μοναστήρι της Καστοριάς, για εναποθέσει ο καθένας τα αιτήματα της καρδίας του και να ζητήσει από την Μητέρα του Κυρίου μας την προστασία και τη μεσιτεία της.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους των Ελλήνων και τόνισε πως καθημερινά θα πρέπει να υμνολογούμε και να ευχαριστούμε την Παναγία μας, γιατί αυτή έσωσε ανά τους αιώνες την Πατρίδα μας και είναι αυτή που θα την σώσει και σήμερα.

Και το σημαντικότερο που μας ζητάει η Παναγία είναι ένα και μόνο. «Βάλτε στη ζωή σας τον Υιό μου, τον Ιησού Χριστό. Μόνο ο Χριστός θα σας σώσει και θα σας χαρίσει την σωτηρία».

Και ευχήθηκε στον καθένα να τον σκεπάζει η Παναγία μα τον μανδύα της και να οδηγεί τα βήματά μας στον Υιό της, στον Θεό μας Ιησού Χριστό.

TOP NEWS