Πάνδημα πανηγύρισε η Παναγία Παραβουνιώτισσα στην Ερέτρια

  • Dogma
παναγία

Με λαμπρότητα μέσα στην αναστάσιμη και χαρμόσυνη περίοδο της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού εορτάσθηκε η ετήσια εορτή της Παναγίας Παραβουνιώτισσας στον φερώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό στην Ερέτρια, όπου φυλάσσεται η Θεομητορική Εικόνα της, την οποία, μετά την Μικρασιάτικη καταστροφή οι πρόσφυγες της νήσου Μαρμαρά εκ του χωρίου της Γαλλιμής κόμισαν στην πόλη της Ερέτριας και η ανάμνηση αυτού τού γεγονότος τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο το 2ήμερο της Κυριακής και Δευτέρας του Θωμά.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου 2023, το εσπέρας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Β΄Γραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, με τη συμμετοχή και άλλων Κληρικών της περιοχής. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Ιωάννης και αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας.

Ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνος, την οποία πλαισίωσαν τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας.

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην εορτάζουσα Ενορία, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από Κληρικούς εκ Χαλκίδος, Ερετρίας, Αμαρύνθου και παρεπιδήμους.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στο κήρυγμά του, με αφορμή την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή της παρουσίας του Χριστού στον γάμο της Κανά μαζί με την Μητέρα Του και τους μαθητές Του, αναφέρθηκε στην αρχή των «σημείων», δηλαδή την αποκάλυψη της θείας δυνάμεώς Του. Αναφέρθηκε, επίσης, στους πρόσφυγες προγόνους των ενοριτών, που μετέφεραν τα ιερά και τα όσια από τον τόπο που εκτοπίσθηκαν και στην αξιέπαινη προσπάθεια όλων να αποπερατώσουν το νέο σπίτι της Παναγίας. Επαίνεσε τον Εφημέριο, Πρωτοπρεσβ. Χαράλαμπο Ραμαντανάκη, ο οποίος εκτός από πολύτεκνη κατ’ οίκον εκκλησία, έχει και μεγάλη πνευματική οικογένεια και αυτό φαίνεται από την παρουσία πολλών νέων παιδιών στα Κατηχητικά στο Αναλόγιο και στο Ιερό Βήμα, τα οποία, όλα μαζί, διάβασαν το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή, ενώ έψαλλαν το «Αγνή Παρθένε» και το απολυτίκιο της Παναγίας Παραβουνιώτισσας.

Ο π. Χαράλαμπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του παρουσία και στήριξη σε κάθε έργο της Ενορίας, όπως και κάθε υποστηρικτή της ίδιας προσπάθειας και τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας προσέφεραν στον Ποιμενάρχη τους μια ποιμαντορική ράβδο κατασκευασμένη από τα ίδια και άλλα αναμνηστικά δώρα.

Η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας, δημιουργήθηκε στην Ερέτρια το 1999 με τον μικρό Ναό της Παναγίας. Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου Ιερού Ναού, ο οποίος, με την φροντίδα του καλού Εφημερίου της Ενορίας, π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των συνεργατών της Ενορίας και όλων των Ενοριτών, ανεγείρεται, ενώ η Ενορία προσφέρει και πλούσιο ποιμαντικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο.

 

(Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης)

TOP NEWS