Πανδήμως εόρτασε ο Μητροπολιτικός ναός Ερμουπόλεως

  • Dogma
ναό

Στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέσθηκε την Δευτέρα 05 Αυγούστου, Εόρτιος Δισαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β/

Ο Εσπερινός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέστηκε με τη συμμετοχή των Εφημερίων της Σύρου και την παρουσία των Αντιδημάρχων Σύρου- Ερμούπολης κ.κ. Δημ. Κοσμά και Αλεξ. Αθανασίου, του νεοεκλεγέντος Δημάρχου κ. Νικ. Λειβαδάρα, της Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης κας Ανθής Χαλκιά, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Δαδάου, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, Δικαστικών, του Διοικητή της 6ης Περιφέρειας Λ.Σ, κ. Γκύζη, του Λιμενάρχη Σύρου κ. Βαμβακούση, της διατελεσάσης Βουλευτού κας Άριας Μανούσου, του Διοικ. του Ταγμ. Εθνοφυλακής Σύρου, του Υποδ. της Ναυτικής Βάσης Αγκαθωπών, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους Ερμουπολιτών και παρεπιδημούντων παραθεριστών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εφεστίου Εικόνος της Μεταμορφώσεως, πλαισιουμένης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης και της Φιλαρμονικής της πόλης Freiburg Zahringen, της Γερμανίας, η οποία βρίσκεται στην Ερμούπολη για το σεμινάριο ορχήστρας στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, προς την ιστορική πλατεία Μιαούλη , όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β/ ανέπεμψε Δέηση.

Στην προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στο Θεολογικό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, καθώς και στον καθορισμό από τους Πατέρες ως ημέρας εορτασμού της την 6η Αυγούστου, η οποία απέχει 40 ημέρες από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που θεωρείται ισοστάσια με τη Μεγάλη Παρασκευή, έκανε ιστορική αναφορά στην ίδρυση της Ερμούπολης και την ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως από τους πρόσφυγες οικιστές της το 1823, ο οποίος αποτελεί πνευματικό αρτοφόριο ιστορίας, παράδοσης, πίστης, τέχνης και πολιτισμού, και καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο, τα μέλη της Φιλαρμονικής της πόλης Freiburg Zahringen και τους παραθεριστές, και ευχήθηκε σε όλους η θεία Μεταμόρφωση να λάμπει στη ζωή τους, στις καρδιές τους, στα διανοήματά τους.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ για την πρόσκλησή του να συνεορτάσει τη Μεταμόρφωση του Κυρίου στη Σύρο, το «σμαράγδι των Κυκλαδονήσων» , όπως είπε, και αναφέρθηκε με φιλόφρονες λόγους αγάπης στο πρόσωπό του, καλεσε τους πιστούς να αλλάξουν συμπεριφορές, νοοτροπίες και ζωή, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, τα τελευταία χρόνια «διψάσαμε, μα το νερό που ήπιαμε ήταν γλυφό» …. «Σε αυτή την διάψευση των ελπίδων και των υποσχέσεων», υπεγράμμισε, » έρχεται ο Χριστός , η πηγή της ζωής, του φωτός και της αλήθειας, να να μας προσφέρει το φως του, για να μάθουμε να ζούμε εν αγάπη, εν ομονοία, κοινοτικά και κοινωνικά, με αποδοχή του άλλου, με όλες του τις ιδιαιτερότητες» φέρνοντας ως παράδειγμα την αρμονική συμβίωση Ορθοδόξων και ΡΚαθολικών στη Σύρο. Κάλεσε τους πιστούς να ακούσουν και τηρήσουν τη φωνή του Θεού-Πατέρα, μέσα από τη νεφέλη «ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, αυτού ακούετε», δίνοντας το παράδειγμα στην Ευρώπη ότι μόνο με το Χριστό μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματά μας, και ευχήθηκε ο Μεταμορφωθείς Χριστός να χαρίζει σε όλους υγεία, φωτισμό, αγάπη και ομόνοια, διότι η κρίση, κάθε κρίση, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με ενότητα και αγάπη, όπως το αποδεικνύει η μακραίωνη πορεία του Ελληνισμού.

Στη συνέχεια, η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης παρουσίασε, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Αλίς Λαμπάρς μουσική σύνθεση, ειδικά δημιουργημένη για την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας της, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους πολυπληθείς παρισταμένους.
Αύριο το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως θα τελεσθεί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

ναό

 

 

TOP NEWS