Πανευφρόσυνος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Στο πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις του Ιερού Σκήνους της Θεομήτορος πέριξ του Ιερού Ναού και εψάλησαν τα ιερά Εγκώμια και τα Ευλογητάρια προς την Υπεραγία Θεοτόκο, κατά την δέουσα εκκλησιαστική τάξη.

Περιβεβλημένος και πεποικιλμένος τη θεία δόξη, τη ευλογία και τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, κεκοσμημένος και λελαμπρυσμένος από την ευλάβεια του περιούσιου λαού, πανηγύρισε και φέτος ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, ο επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ναός που δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το εσπέρας της Κυριακής 14 Αυγούστου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε συγχοροστατούντων των Αρχιερέων Πισιδίας κ. Ιώβ και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο  κ. Γεράσιμος ανέφερε στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα περί της κοσμοχαρμοσύνου Εορτής του καλοκαιριού: «Χαρά και αγαλλίαση σκορπίζει σε όλους μας η σημερινή Πανήγυρις! Η σημερινή Εορτή είναι η αποκορύφωση των εορτών που σχετίζονται με το πανίερο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και χαρακτηρίζεται από τον άγιο Επιφάνιο Κύπρου ως «κοίμησις ένδοξος, ιερά και πανεύφημος».

Η Θεοτόκος γεύθηκε το φυσικό θάνατο, χωρίσθηκε η ψυχή από το σώμα Της και η μεν ψυχή παραδόθηκε στα χέρια του Θεού, το δε σώμα κατετέθη εν τάφω από τους Αποστόλους στη Γεθσημανή.

Η Θεοτόκος είχε όμοια με όλους τους ανθρώπους φύση, γι’ αυτό διήλθε από τον θάνατο, όπως διέρχονται όλοι οι άνθρωποι. Όμως το πανακήρατο σώμα Της δεν υπέστη την μετά θάνατο φθορά και διάλυση. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέγει ότι όπως κατά την Γέννηση του Κυρίου η Θεοτόκος παρέμεινε παρθένος και αδιάφθορος, έτσι και κατά την Κοίμηση το σώμα Της φυλάχθηκε αδιάλυτο.

Το νεκρωμένο πάντιμο σώμα Της, τη κελεύσει του Υιού και Θεού Της, «ζωοποιήθηκε», ενώθηκε με την ψυχή Της και μετέστη στους ουρανούς συμμετέχοντας στη δόξα του Υιού Της. Γι’ αυτό ψάλλει ο ιερός υμνωδός: «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν Σοί Παρθένε Άχραντε…». Μόνη η Θεοτόκος αναστήθηκε προ της κοινής αναστάσεως που προσδοκούμε και ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Γι’ αυτό για εμάς τους ορθοδόξους χριστιανούς η ημέρα αυτή είναι δοξαστική και χαρμόσυνη.

Στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους η Κυρία Θεοτόκος κατέχει κεντρική θέση. Με την υπακοή Της προσωποποιεί όλο το ανθρώπινο γένος, γίνεται το πλοίο που διαπορθμεύει όλους όσοι θέλουν να σωθούν.

Η Θεοτόκος στέκεται πάνω απ’ όλους τους Αγίους, γι’ αυτό Την ονομάζουμε Παναγία. Σε Αυτήν προστρέχουμε και παρηγορούμεθα όταν οι ζάλες του βίου μας κυκλώνουν «ώσπερ μέλισσαι κηρίον». Χωρίς την Παναγία η ζωή μας θα ήταν άχαρη και πτωχή. Αυτή η Πανυπέραγνη Υψηλοτέρα των ουρανών για δύο χιλιετίες είναι το καύχημα, η παρηγορία και η ενίσχυση των ορθοδόξων χριστιανών.

Αυτήν επικαλούμαστε σήμερα και πάντοτε στους πνευματικούς μας αγώνες για να προσπερνούμε τις παγίδες του διαβόλου. Γι’ αυτήν μυριάδες ψυχών αφιερώθηκαν στο διάβα των αιώνων και Την υπηρέτησαν σε ναούς, σε μοναστήρια και ιερά σεμνία. Γι’ Αυτήν ξεκινούν από τα πέρατα της Οικουμένης οι Ορθόδοξοι για να προσκυνήσουν ευλαβικά τις θαυματουργικές ιερές εικόνες Της.

Γι’ Αυτήν βρισκόμαστε κι εμείς εδώ απόψε στο Θεομητορικό ενδιαίτημα της Μεγάλης Παναγίας, το καύχημα και την καθέδρα της Μητροπόλεώς μας, ως ευλαβείς προσκυνητές της θαυματουργού ιεράς εικόνος Της, επικαλούμενοι τις πρεσβείες Της και ψάλλοντας τα ιερά Της εγκώμια. Αυτής αγίαις πρεσβείαις Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών».

Στο πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις του Ιερού Σκήνους της Θεομήτορος πέριξ του Ιερού Ναού και εψάλησαν τα ιερά Εγκώμια και τα Ευλογητάρια προς την Υπεραγία Θεοτόκο, κατά την δέουσα εκκλησιαστική τάξη.

Αργότερα τελέσθηκαν οι Ακολουθίες της Ιεράς Παρακλήσεως, του Αποδείπνου και των Χαιρετισμών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της επαύριον.

TOP NEWS