Πανηγυρική Διορθόδοξη και Συνοδική Θεία Λειτουργία στα Χανιά

  • Dogma
συνοδική θεία λειτουργία

Με κάθε λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τελείται σήμερα Κυριακή των Αγίων Πάντων, στον λαμπροστόλιστο και πλημμυρισμένο από κόσμο, Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου Χανίων, η Διορθόδοξη και Συνοδική Θεία Λειτουργία.

Κατά τη Διορθόδοξη και Συνοδική Θεία Λειτουρία ιερουργεί η Α.Θ.Π. και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με συλλειτουργούς τους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

συνοδική θεία λειτουργία συνοδική θεία λειτουργία

Τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, τους Προκαθημένους, την Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, όλους τους Μητροπολίτες, τους ιερείς και το σεβαστό ποίμνιο υποδέχτηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Κυδωνίας κ.κ. Δαμασκηνός μαζί με ιερείς της Μητροπόλεως μας.

Σαν συμβολισμό προσεφέρθη σε κάθε ένα εκ των Προκαθημένων ένα λευκό περιστέρι το οποίο άφησαν πριν την είσοδο τους στο Ναό.

συνοδική θεία λειτουργία συνοδική θεία λειτουργία

Το ”παρών” έδωσαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, Άρχοντες του τόπου μας, εκπρόσωποι των σωμάτων Ασφαλείας και των Στρατιωτικών Αρχών.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι εάν δεν κατανοήσουμε την Εκκλησίαν ως ”ουσιαστικώς συνοδικήν”, εάν δεν δεχθώμεν ότι ολόκληρος η ζωή της Εκκλησίας είναι ζωή ”εν συνόδω”, ότι κάθε εκκλησιαστική πράξις, η μυστηριακή και λατρευτική ζωή, το κήρυγμα και η διδαχή, η ποιμαντική διακονία και η εν τω κόσμω μαρτυρία της Εκκλησίας μας είναι διαστάσεις της ουσιαστικής συνοδικότητος αυτής, δεν δυνάμεθα να προσεγγίσωμεν ορθώς την λειτουργίαν των συνόδων εν τη στενοτέρα σημασία του όρου…

συνοδική θεία λειτουργία συνοδική θεία λειτουργία συνοδική θεία λειτουργία

…Η Αγιωτάτη Ορθόδοξος ημών Εκκλησία, εορτάζει κατά την Κυριακή μετά την Πεντηκοστήν, την τελευταίαν ημέραν της περιόδου του Πεντηκοσταρίου, την ιερά μνήμην των Αγίων Πάντων, τους Αγίους αυτής ”ομού πάντα συναγαγούσα και κοινόν αυτοίς ύμνον αναπέμπουσα, ότι πάντες αλλήλοις ήνωνται και, κατά την δεσποτικήν ευχήν, εν είσιν” (Συναξάριον Κυριακής Αγίων Πάντων), ήτοι τα τάγματα των Αγγέλων, τους Προπάτορας και τους Προφήτας, τους Απστόλους, τους Μάρτυρας και τους Ιεράρχας, τους Οσίους και τους Δικαίους, τας χορείας των Αγίων Γυναικών, τους ”ανωνύμους Αγίους”, πάντας τους απ’ αιώνος Αγίους και ‘’τους επιγενησομένους ‘’ και ‘’ προ πάντων και εν πάσι και μετά πάντων’’ την Υπεραγίαν Θεοτόκον, διά να καταδείξηι, όπως λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ‘’ πόσους και οίους καρπούς συνήγαγε προς ζωήν αιώνιον η του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού παρουσία, και η του Παναγίου Πνεύματος δύναμις’’…

συνοδική θεία λειτουργία συνοδική θεία λειτουργία συνοδική θεία λειτουργία συνοδική θεία λειτουργία

Τέλος ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι εάν ως προσφυώς ελέχθη, ο 21ος αιών δύναται και οφείλει να αναδειχθήι εις ‘’αιώνα της Ορθοδοξίας’’, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Αγιωτάτης ημών Εκκλησίας έθεσε, χάριτι του εν Τριάδι προσκυνούμενου Θεού και Κυρίου των Όλων, τον θεμέλιον λίθον διά την πραγμάτωσιν αυτού του θεάρεστου οράματος.

Nα σημειωθεί ότι πρίν την Μεγάλη Είσοδο αναγνώσθη από εκπρόσωπο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου το Μήνυμα των αποφάσεων της Συνόδου.

συνοδική θεία λειτουργία

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ