Πανηγυρική Λειτουργία στον Ι.Ν της Αγίας Σοφίας Λαμίας

  • Dogma
λειτουργία

Λαμπρή Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Κυριακή του Τυφλού 2 Ιουνίου στον Μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της αγίας Σοφίας Λαμίας, επί τη αναμνήσει της επετείου 3 ετών από τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή του Τυφλού 5 Ιουνίου του έτους 2016.

Στη Θεία Λειτουργία προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Νεραντζή, τον Προϊστάμενο του Ναού π. Χρήστο Τσιλοφύτη, τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.

Τα Ιερά Αναλόγια πλαισιώσαν οι Ιεροψάλτες του Ναού κ. Χρήστος Τσιρίγκας Πρωτοψάλτης και κ. Χρήστος Φωτόπουλος, Λαμπαδάριος.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικής περικοπής της Θεραπείας του εκγενετής Τυφλού, ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους παρισταμένους πιστούς και τους ακροατάς του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, οι οποίοι παρακολουθούσαν ζωντανά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία αναφερόμενος στο πνευματικό Φως, το Αληθινό Φως του Χριστού που φωτίζει την ζωή του κάθε χριστιανού.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

« Ο Χριστός αδελφοί μου, ντύθηκε την ανθρώπινη φύση, ήλθε στον κόσμο, εδίδαξε, εθαυματούργησε, εσταυρώθη, ετάφη και Ανέστη για να σώσει τον άνθρωπο δια της Εκκλησίας και έτσι εμείς σήμερα που πιστεύουμε στην Θεότητα του Χριστού ζώντας μέσα στην Εκκλησία και μεταλαμβάνοντας τα Άχραντα Μυστήρια, αγιαζόμεθα. Αυτός είναι ο σκοπός της Αγίας μας Εκκλησίας και αυτό είναι το Φως της Αναστάσεως, το οποίο χάρισε  ο Χριστός στον κόσμο με την Ανάστασή Του για να φωτίσει την ζωή μας με την αλήθεια, την δικαιοσύνη και την αγάπη.

Το Αληθινό Φως μας το δίδει μόνο ο Χριστός, διότι εκείνος είναι το Φως. Πρέπει να προσέχουμε αδελφοί μου να μη χάσουμε αυτό το Φως που θερμαίνει την ψυχή μας και φωτίζει την ζωή μας. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στο σκοτάδι της αμαρτίας και της κοσμικής ζωής και θεωρούν ότι τα κτιστά φώτα είναι αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη ο άνθρωπος, στην πραγματικότητα όμως ζουν στο σκοτάδι.

Εμείς πιστεύουμε στην Θεότητα του Χριστού, την ομολογούμε, την κηρύττουμε και την μεταδίδουμε και σε άλλους ανθρώπους για να φωτισθεί η ζωή τους.

Ο τυφλός του Ευαγγελίου μαζί με το φως των οφθαλμών βρήκε και το Αληθινό Φως της ψυχής του.

Να μας ελεήσει ο Θεός αδελφοί μου να μη σβήσουμε αυτό το Φως με τις πράξεις μας και την επιπολαιότητά μας. Να μας στέλνει το Φως το αληθινό για να πορευόμαστε τον δρόμο της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου για να μπορεί και η κοινωνία μας να κρατά τον βηματισμό της προς τις αξίες, τα ιδανικά τα χαρίσματα και την πίστη».

Προ της απολύσεως ο π. Χρήστος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και στον σύντομο λόγο του θύμισε εκείνες τις ωραίες και ευλογημένες  αναμνήσεις των Εγκαινίων και με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πατρική αγάπη και το ενδιαφέρον του προς την Ενορία. Ευχαρίστησε όλους εκείνους τους ανωνύμους και επωνύμους δωρητάς, οι οποίοι εκ του υστερήματος, προσφέρουν,  με αποτέλεσμα οι εργασίες αποπερατώσεως των έργων του Ναού να συνεχίζονται.

Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον π. Χρήστο για τις ευχές και τον συνεχάρη για τις εργασίες αλλά και για την πνευματική πρόοδο της Ενορίας και ευχήθηκε η προσπάθεια αυτή να ευλογείται από τον Θεό και την αγία Σοφία και μαζί με τον Ναό, οι πιστοί να οικοδομούν και την ψυχή τους. Τέλος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με μόνιμο το Φως και την χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου στην ζωή όλων.

Ακολούθησε, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πλούσιο κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό κέντρο του Ναού προς όλους, κατά την διάρκεια του οποίου δύο μικρά παιδιά προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο μία όμορφη ανθοδέσμη.

Το απόγευμα της Κυριακής το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, πραγματοποίησε με επιτυχία  εκδήλωση καφέ τσάι, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί πιστοί από την Ενορία και από άλλες Ενορίες της πόλεως.

Ο π. Χρήστος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών της αποπερατώσεως του Ναού, μιας και τα έσοδα της εκδηλώσεως αυτής αποσκοπούσαν στις εργασίες. Επίσης τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους σε κάθε κάλεσμα της Ενορίας και ειδικά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες συσφίγγουν τις σχέσεις μεταξύ των Ενοριτών  και τους ευχήθηκε παντοτινή την ευλογία της αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στην ζωή τους. Επίσης ευχαρίστησε και όλες τις εθελόντριες κυρίες της Ενορίας για την διακονία τους και για την προσφορά των πλούσιων εδεσμάτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από διάφορα μέρη της Ελλάδος,  από το νέο τμήμα της Ενορίας υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Βασιλείου Πατρώνα.

λειτουργία

TOP NEWS