Πανήγυρις Αγίας Θωμαΐδος στη Μυτιλήνη

  • Dogma
θωμαϊδος

Γιορτάστηκε για άλλη μια φορά στη Μυτιλήνη, η μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου, προστάτιδος της συζυγίας, στον μοναδικό ανά την Ορθοδοξία Ναό της.

Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιανουαρίου, εψάλλει ο Μέγας Εσπερινός στη μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών, αλλά και πιστών.  Τους ύμνους απέδωσε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της Μητροπόλεως Μυτιλήνης, υπό τη διεύθυνση του Αιδεσιμ. π. Ευστρατίου Γιουσμά. Για την Αγία Θωμαΐδα και για την τιμή των Αγίων μας, στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Αιδεσιμ. π. Ευστράτιος Κομνηνός.

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Θωμαΐδος, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. ΙΑΚΩΒΟΣ, ενώ  το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. π. Ιάκωβος Καραμούζης. Ο Άγιος Πρωτοσύγκελος αναφέρθηκε στη σημασία της Θείας Επιφανείας του Κυρίου, τονίζοντας πως η Ενσάρκωση του Υιού και Λόγου, μας έδωσε τη δυνατότητα της αγιότητος, την οποία με την εν Χριστώ ζωή της και την υπομονή της στα δεινά του συζυγικού της βίου, κατέκτησε η Αγία Θωμαΐς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Εσπερινή Εκδήλωση της Ορθόδοξης Κοινότητας. Περιλάμβανε Παράκληση στην Αγία Θωμαΐδα «υπέρ των κλυδωνιζομένων συζυγιών», Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου «Ορθόδοξη Κοινότητα: Η Οσία Θωμαΐς» και, ομιλία της κ. Σπύρου Στέλλας, Κλινικής Ψυχολόγου, με θέμα: «Συνεργασία Εκκλησίας και Ψυχολογίας στην κρίση του ατόμου και της οικογένειας».

Η ομιλήτρια με παραστατικότητα, άνεση και χρήση ευαγγελικών χωρίων αφού τόνισε την ανάγκη συνεργασίας κληρικών και ψυχολόγων για το καλό του προβληματισμένου συνανθρώπου μας, απευθυνόμενη στο πυκνό ακροατήριό της, μεταξύ άλλων είπε: «Δεν υπάρχει ασυμφωνία χαρακτήρων, υπάρχει μη αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου», «η λύση για να φτιάξουμε έναν ιδανικό γάμο είναι μέσα μας», «ένας επιτυχημένος γάμος, είναι ένας συνεχής αγώνας κατανόησης της αδυναμίας του άλλου».

TOP NEWS