Πανήγυρις Αγίου Φωτίου στην Αγία Τριάδα Χάλκης

  • Dogma
φώτιος

Πανήγυρις για τη μνήμη του Αγίου Φωτίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, θα τελεστεί το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, στη μνήμη του Αγίου Φωτίου, θα προεξάρχει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, Εφοροταμείου της Εφορείας της  Ι. Μονής Αγίας Τριάδος.

Μετά το πέρας της Θείας  Λειτουργίας θα ευλογηθούν τα κόλλυβα του Αγίου.
Θα επακολουθήση δεξίωσις εν τω Συνοδικώ της Ιεράς Μονής.

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 16:00 θα τελεσθή ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής του Αγίου Φωτίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, Ηγουμένου της Ι. Μονής.

Ο Μέγας Φώτιος έζησε κατά τους χρόνους που βασίλευσαν οι αυτοκράτορες Μιχαήλ (842 – 867 μ.Χ.), υιός του Θεοφίλου, Βασίλειος Α’ ο Μακεδών (867 – 886 μ.Χ.) και ο Λέων ΣΤ’ ο Σοφός (886 – 912 μ.Χ.), υιός του Βασιλείου. Γεννήθηκε το 810 μ.Χ. (κατά άλλους το 820 μ.Χ.) στην Κωνσταντινούπολη από ευσεβή και επιφανή οικογένεια, που αγωνίσθηκε για την τιμή και προσκύνηση των ιερών εικόνων. Οι γονείς ήταν ο Άγιος Σέργιος (βλέπε 13 Μαΐου) και Ειρήνη και καταδιώχθηκαν επί του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεοφίλου (829 – 842 μ.Χ.). Ο Άγιος Σέργιος ήταν αδελφός του Πατριάρχου Ταρασίου (784 – 806 μ.Χ.) και περιπομπεύθηκε δέσμιος από το λαιμό ανά τις οδούς της Κωνσταντινουπόλεως, στερήθηκε την περιουσία του και εξορίσθηκε μετά της συζύγου του και των παιδιών του σε τόπο άνυδρο, όπου από τις ταλαιπωρίες πέθανε ως Ομολογητής.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ