Πανήγυρις Αγίου Παρθενίου στη Ι.Μ Μακρυμάλλη Ψαχνών

  • Dogma
παρθενίου

Στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, την Τετάρτη το απόγευμα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, προσκληθείς υπό του συγχοροστατούντος Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο άγιο Άρτης για την παρουσία του, όλους τους Κληρικούς που προσήλθαν κατά την πανήγυρη, καθώς και τα πλήθη των προσκυνητών που, παρά την έντονη βροχόπτωση, προσήλθαν στο Μοναστήρι και προσκύνησαν με ευλάβεια την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών, παρακαλώντας έκαστος τον Άγιο, ώστε να πρεσβεύει στον Χριστό για την ψυχοσωματική υγεία όλων των ανθρώπων.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος, κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, αναφερθείς στην αρετή της ταπεινώσεως, όπως την έζησε ο Άγιος Παρθένιος, και όπως πρέπει να την καλλιεργούμε κι εμείς ώστε από άνθρωποι, να γίνουμε Άγιοι Άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τελέσθηκε ιερά αγρυπνία, στο τέλος της οποίας κατέφθασε από τα Τρίκαλα και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, παρά τον κόπο του ταξιδίου, έψαλλε τα εγκώμια του Αγίου Παρθενίου και ομίλησε εποικοδομητικά στους πιστούς περί της χαράς που αποκομίζουμε, όταν αναθέτουμε τις ελπίδες μας, με πίστη, στην Παναγία Θεοτόκο και τους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2018, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου και εν συνεχεία έλαβε χώρα το Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, συλλειτουργούντων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου

Τον θείο λόγο κήρυξε και πάλι ο άγιος Άρτης κ. Καλλίνικος, αναφερθείς στην αγιασμένη μορφή του Αγίου Παρθενίου.

Το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν οι καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Πρωτοπρεσβ. Ανάργυρος Στουραΐτης, κ. Στυλιανός Μπενής καί κ. Κυριάκος Στάντζος με μαθητές τους, ενώ όλες οι ακολουθίες αναμεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και, διά μέσου αυτού, καί από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς των Ιερών Μητροπόλεων Άρτης και Τρίκκης και Σταγών.

Όλοι οι προσελθόντες πιστοί προσκυνητές απόλαυσαν την πασίγνωστη αβραμιαία φιλοξενία του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αρχιμ. Ιακώβου Μπαλωμένου και των πατέρων της Αδελφότητος, οι οποίοι με πολλή αγάπη και ευγένεια διακονούν τόσο την Ιεράς Μονή, όσο καί τους πολυπληθείς προσκυνητές, οι οποίοι ευρίσκουν ανάπαυση και ησυχία στον ευλογημένο αυτό Τόπο.

TOP NEWS