Πανήγυρις Αγίου Πολυκάρπου στην Ξιφιανή Αλμωπίας

  • Dogma
αγίου πολυκάρπου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Πολυκάρπου στον φερώνυμο ιερό ναό της Ξιφιανής Αλμωπίας.

Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στη μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου.

Κατά την έναρξή του (στις 17:00) πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Παντανάσσης, η οποία φυλάσσεται στον ιερό ενοριακό ναό Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης και είναι αντίγραφο της ομωνύμου εικόνος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Μετείχε πλήθος ιερέων και λαού, ενώ ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνος, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης και ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΙας Μεραρχίας κ. Χρήστος Καρυώτης.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Καραλάζος (Δρ. Θ.), ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως. Σχολίασε την θαυμαστή διάσωση του αγίου Πολυκάρπου από άγγελο Κυρίου κατά την γέννησή του και σημείωσε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι έξω από την αγάπη και φροντίδα του Θεού. Τόνισε επίσης την εκ παιδικής ηλικίας έφεση του αγίου προς τα θεία υπενθυμίζοντας ότι στην Αγία Γραφή δεν υπάρχει μόνον ο λόγος «τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου» αλλά και το «ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος».
Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτανεία στους δρόμους της Ξιφιανής με την συνοδεία της Φιλαρμονικής της Αριδαίας.

Το πρωί της Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε ο εορταστικός Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Προέστη ο Πανοσιλογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πακαλίδης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Θεσσαλονίκης, καταγόμενος από το παρακείμενο χωριό Άλωρο.
Ο π. Αντώνιος κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε συνοπτικά στον βίο του εορταζομένου Αγίου και υπογράμμισε το θέμα της τιμής των ιερών λειψάνων στηλιτεύοντας την προώθηση της πρακτικής της καύσεως των νεκρών στην πατρίδα μας. Επίσης, με αφορμή την παρουσία της ιεράς εικόνος της Παντανάσσης, τόνισε την συνεχή προστασία της Θεοτόκου προς το έθνος μας από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα. Από τους τοπικούς άρχοντες παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αριδαίας, κ. Δ. Μπίνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης.

TOP NEWS