Πανήγυρις Οσίου Δημητρίου του Καππαδόκη στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Για τις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις προσεκλήθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνος, Λαγκαδά κ. Πλάτων και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 εορτάσθηκε πανηγυρικά στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος η ιερά μνήμη του Καππαδόκη Οσίου, του Αγίου Δημητρίου από το Μιστί της Καππαδοκίας, του οποίου τα ιερά λείψανα είναι θησαυρισμένα στον εν λόγω Ιερό Ναό.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον Ιανουάριο του 2012 όταν ο Σύλλογος Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης «Οι Τρεις Ιεράρχες» παρέδωσαν στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τα ιερά λείψανα του Οσίου Δημητρίου, τα οποία μέχρι τότε φυλάσσονταν στην Καππαδοκική Εστία της πόλεώς μας.

Για τις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις προσεκλήθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνος, Λαγκαδά κ. Πλάτων και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Λαγκαδά κ. Πλάτωνος και του οικείου Ποιμενάρχου μας κ. Ανθίμου.

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον ιστορικό και συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Νίγδελη, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά των Καππαδοκών και των προσφύγων γενικότερα στην πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Θράκης, του Έβρου και στην Αλεξανδρούπολη. Ακολούθως ο Μητροπολίτης Ν. Κρήνης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την ευγενή πρόσκλησή του, με τον Μητροπολίτη μας να ανταπαντά ευχαριστώντας τους Σεβ. Μητροπολίτες καθώς και τον ομιλητή κ. Νίγδελη για την εξαίρετη ομιλία του.

Το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Πλάτωνος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος, Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνου, Λαγκαδά κ. Πλάτωνος, του Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Παρέστησαν οι τοπικοί άρχοντες της πόλεως και του Νομού μας και πλήθος κόσμου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ωμίλησε πάνω στην ευαγγελική περικοπή της Χαναναίας ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη κέρασμα στο ενοριακό του Ναού ενώ λίγο αργότερα τελέσθηκε η κοπή της πίτας στην παρακείμενη Καππαδοκική Εστία παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

TOP NEWS