Πανήγυρις των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας

  • Dogma
αποστόλων

Με την παρουσία πλήθους προσκυνητών από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, πανηγύρισε επί τριήμερο, τόσο την μνήμη των Πρωτοκορυφαίων όσο και την Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων, ο ιστορικός Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας.

Κατά την παραμονή της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του Αρχιμ. Ευθυμίου Θεοδωρόπουλου, ενώ το πρωί της Τετάρτης τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιμ. Αλέξιο Αρώνη. Το εσπέρας της παραμονής της Συνάξεως των Δώδεκα Αποστόλων  τελέστηκε  Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος προεξάρχοντος του Αρχιμ. Νεοφύτου Σαχλά.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας  Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, πλαισιωμένου από τον εφημέριο του Ναού Αρχιμ. Επιφάνιο Ξυράφη, τον Πρωτοπρ. Αθανάσιο Σιψά και τον Διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο.  Κηρύττοντας τον θείο Λόγο, ο π. Φίλιππος,  αναφέρθηκε στους όρους και στις έννοιες των λέξεων “Απόστολος” και “Αποστολή”  τονίζοντας την αποστολή του καθενός μας εντός της Εκκλησίας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αποστολή του συγκεκριμένου Ιστορικού Ναού, αναφέροντας ότι τα έσοδα από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων ενισχύουν το έργο του Ταμείου Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών, η ίδρυση του οποίου αποτελεί καρπό του έργου του  Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών του πανηγυρικού τριημέρου, τους ύμνους απέδωσαν τα μέλη της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Μεσσηνίας υπό τη διεύθυνση του διευθυντή της Σχολής και Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας κ. Κων. Σιάχου.

αποστόλων

TOP NEWS