Παπά – Νίκανδρος – Ο Ανατολικορωμυλιώτης Αγωνιστής

  • Dogma
νίκανρος

Μεγάλη  μουσικοχορευτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, το  Σάββατο 28/4, στις 7.30μ.μ., από τον φορέα πολιτισμού της Ιερά Μητροπόλεως Δημητριάδος, «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος».

Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου, θα παρουσιάζεται Έκθεση Φωτογραφίας με αναφορά στα πολιτιστικά στοιχεία της Ανατολικής Ρωμυλίας, καθώς και παραστατική κατασκευή γάιντας (γκάιντας), καβάλας και φιόρας (φλογέρας), από τον  λαϊκό τεχνίτη και μουσικό Νικόλαο Παπαδημητρίου. Στον ίδιο χώρο θα γίνεται αναπαράσταση ραψίματος Ανατολικορωμυλιώτικης παραδοσιακής φορεσιάς, από την Γκιζντημούδη Σουλτάνα, που έμαθε την τέχνη από τους προγόνους της.

Την κεντρική ομιλία- αναφορά στον τιμώμενο αγωνιστή, τον παπα-Νίκανδρο, τον ιερωμένο, τον δάσκαλο και μεγάλο ιδεολόγο του Ελληνικού Έθνους, θα πραγματοποιήσει ο Παύλος Λιτούδης, Εκπαιδευτικός, ερευνητής της ιστορίας της Ανατολικής Ρωμυλίας και χοροδιδάσκαλος, ο οποίος έχει και τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης.

Εκτός του συλλόγου των Καταγομένων από την  Ανατολική  Ρωμυλία του  Νομού Μαγνησίας, παραδοσιακούς χορούς θα παρουσιάσει και το μικτό Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυωτών Γιαννιτσών «Η Ανατολική Ρωμυλία».

Θα παρουσιαστούν  πλούσιοι χοροί των προγόνων τους, που θα συνοδεύονται με εικόνα και αφήγηση, ενώ παραδοσιακοί οργανοπαίχτες Δρικούδης Γεώργιος ακορντεόν, Παπαδημητρίου Νικόλαος γκάϊντα-καβάλα, Κούκος Σπυρίδων λύρα-βιολί, Μαύρος Ιωάννης κλαρίνο, Αυγητίδης Βασίλειος νταούλι,  θα έχουν μουσική επιμέλεια.

Την εκδήλωση θα κλείσει ο σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

νίκανρος

 

TOP NEWS