Παπαναστασίου για διχοτόμηση Μητρόπολης Αιτωλίας: Θέμα της Εκκλησίας και δε θα έπρεπε κανείς να αντιδρά- Μεσολόγγι: Ανιστόρητο και ιερόσυλο το σχέδιο

  • Dogma
αγρινίου

Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου: Το θέμα της διχοτόμησης είναι ένα θέμα της εκκλησίας και δεν θα έπρεπε να αντιδρά κανείς – Οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση

Στο θέμα της διχοτόμησης της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναφέρθηκε σε χθεσινή (5/9)  συνέντευξη του στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη ο Δήμαρχος Αγρινίου και μέλος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφερόμενος στο θέμα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας Ακαρνανίας τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της διχοτόμησης της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας γιατί είναι ένα θέμα της εκκλησίας και δεν θα έπρεπε να αντιδρά κανείς. Μπράβο στον κ. Λιβανό που  ξεκαθάρισε τα πράγματα για να ξεκαθαρίσει και ποιος δημιουργεί πρόβλημα. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένα θέμα και πρέπει να προχωρήσει η διχοτόμηση της Μητρόπολης. Όμως οι πολιτικοί μας ταγοί και μάλιστα οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση. Όπως γνωρίζω πέρα από τον κ. Λιβανό τη θέση του ξεκαθάρισε και ο κ. Σαλμάς, υπέρ της διχοτόμησης…Έχω διαμηνύσει στους βουλευτές ότι εδώ δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Να βγούμε και να πούμε την άποψη μας. Το οφείλουμε απέναντι στους δημότες μας, στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας».

Αντιδρά το Μεσολόγγι- Ανιστόρητο και Ιερόσυλο το Σχέδιο 

Την εντελώς αντίθετη άποψη εξακολουθεί να έχει το Μεσολόγγι με πρωτεργάτη της εκφρασμένης  αντίδρασης την Επιτροπή εναντίον της διάσπασης της Μητρόπολης, η οποία χθες μετά και τη δημοσιοποίηση της θέσης του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά επανήλθε δριμύτερη.

Κατά την κατάθεση πριν από μερικές εβδομάδες στην Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την Εκπαίδευση δεν περιλήφθηκε  καμία διάταξη για την διάσπαση της Μητροπόλεώς μας, όπως ανέμεναν και διαφήμιζαν οι υποστηρικτές αυτού του ανιστορήτου και ιεροσύλου Σχεδίου, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, η επισημαίνεται: «Εξ άλλου την 9η  Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από 4 έως 7 Οκτωβρίου 2022.  Ένα από τα ανακοινωθέντα θέματα είναι η εκλογή Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Με αυτό τον απλό τρόπο έθεσε  τέλος στις συζητήσεις περί διασπάσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας».

«Είναι φανερό, ότι ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και το Υπουργείο Παιδείας , άκουσαν την ήρεμη φωνή μας, φωνή της πίστης προς την Εκκλησία , του σεβασμού προς την Ιστορία και της λογικής και τους έχουμε ήδη ευχαριστήσει», τονίζει η Επιτροπή που αντιτίθεται στη Διχοτόμηση.

Συγχρόνως, στην ανακοίνωση γίνεται ξανά μνεία των 47 συλλόγων που στηρίζουν την προσπάθεια και υπογραμμίζεται » όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως ενώ από την άλλη πλευρά , τουλάχιστον φανερά, υπάρχει ένας γείτονας Δήμαρχος και ένας γείτονας Μητροπολίτης χωρίς κανένα επιχείρημα».

Ερμηνεύεται δε το σχέδιο της διχοτόμησης ως μια προσπάθεια να «να ενισχυθεί οικονομικά γειτονική Μητρόπολη».

Και καταλήγουν «Εμείς βεβαίως παραμένουμε σε επιφυλακή μέχρι και τον Οκτώβριο χωρίς να φωνασκούμε και χωρίς να απειλούμε και χωρίς να εξυπηρετούμε προσωπικά ή τοπικιστικά συμφέροντα. Με αυτή την ευκαιρία σημειώνουμε, ότι δεν πανηγυρίζουμε για δική μας τοπικιστική  νίκη αλλά για την επικράτηση του σωστού και του δικαίου για το καλό της Εκκλησίας και της Πατρίδας».

Καταλήγοντας δε καλούν «όσυς αγωνίστηκαν για την διάσπαση και για την δημιουργία Μητροπόλεων με τα ονόματα των πόλεών τους  να σκεφτούν , ότι στην περιοχή μας έχουμε μεγάλα κοινά ονόματα που πρέπει να μας κάνουν όλους υπερήφανους :    αυτό του μεγάλου Νομού μας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και   αυτό της έδρας μας, της  Ιεράς Πόλεως  του Μεσολογγίου», επισημαίνοντας ότι η όποια προσπάθεια υποβάθμισης είναι τεράστιο σφάλμα.

 

TOP NEWS