Παραιτήθηκε ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος

  • Dogma Newsroom
αμβρόσιος

Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος έχει κάνει ήδη την τελευταία του Λειτουργία και αποτελεί παρελθόν από την θέση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. «Η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας διώκεται», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος παραιτήθηκε από την θέση του, ενώ έκανε και την αποχαιρετιστήρια Λειτουργία σήμερα Κυριακή 18 Αυγούστου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραίτησή του υπογράφηκε χθες 17 Αυγούστου, συμφωνα με το  kalavrytanews.com, ημέρα κατά την οποία χειροτονήθηκε Δεσπότης, ενώ αύριο κατατίθεται επισήμως η παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο.

Μετά την επίσημη κατάθεση της παραίτησης η Ιερά Σύνοδος θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

Σήμερα είναι η τελευταία λειτουργία ως μητροπολίτης σας στον χώρο αυτόν. Είναι αποχαιρετιστήριος λειτουργία διότι χθες υπέγραψα και αύριο καταθέτω στην Σύνοδο την παραίτηση μου. Έχω 41 χρόνια κοντά σας. Έχω αναλώσει τον εαυτό μου με την χάρη του θεού από το πρωί μέχρι το βράδυ εργαζόμενος. Και από το βράδυ μέχρι το πρωί αγρυπνώ πολλές φορές για εσάς και προσεύχομαι», είπε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος.

«Μπήκα στα 82 και πλέον πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου γιατί καθώς λέει η Γραφή τ αἱ ἡμέραι τῶν ἐτῶν ἡμῶν ἐν αὐτοῖς ἑβδομήκοντα ἔτη, ἐὰν δὲ ἐν δυναστείαις, ὀγδοήκοντα ἔτη, καὶ τὸ πλεῖον αὐτῶν κόπος καὶ πόνος. Πρέπει να κοιτάξω λίγο τον εαυτό μου και να αφήσω τις πολλές ευθύνες και μάλιστα σε μια εποχή που και η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας διώκεται. Έκανα ό,τι μπορούσα. Τα υπόλοιπα ο θεός ας φροντίσει», τόνισε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Από του άμβωνος ο  κ.Αμβρόσιος έκανε την αυτοκριτική του και είπε «Έχω κάνει κάποια καλά. Έχω κάνει σφάλματα. Ζητώ από τον θεό και από εσάς συγνώμη».

Μπορεί η είδηση να ήταν γνωστή από μέρες αλλά, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο έγινε σεβαστή η επιθυμία του Μητροπολίτη να την κάνει γνωστή ο ίδιος.

Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων, βρέθηκε ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Λαζουράς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος με τον Μητροπολίτη να τους ευχαριστεί για την επί σειρά ετών αγαστή συνεργασία και με του δύο και τους δώρησε ένα αναμνηστικό.

Στον Ιερό Ναό, ήταν επίσης, ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης κ. Κατσικόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Χουλιάρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μαγκαφάς, ο καθηγητής ιατρικής κ. Γεώργιος Ζωγράφος και πολλοί άλλοι.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος (σ.σ. κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής) θα συμπλήρωνε τον Οκτώβρριο 41 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνει από την ημέρα που ενθρονίσθηκε Μητροπολίτης.

Γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα την 25ην Απριλίου 1961 εκάρη Μοναχός, την 31ην Μαΐου 1961 Διάκονος, την 17ην Ιουλίου 1963 Πρεσβύτερος, την 17ην Αυγούστου 1976 εξελέγη Μητροπολίτης Ταλαντίου και την 12ην Οκτωβρίου 1978 εξελέγη Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και σαν σήμερα το 1978 ενθρονίσθηκε στο Αίγιο.

Διετέλεσε Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, κυρίως ιστορικού και αντιαιρετικού περιεχομένου.

Δείτε όσα είπε στην ομιλία του

Πηγή: kalavrytanews.com.

TOP NEWS