Παραιτήθηκε ο Παραμυθίας Τίτος – Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου που φθάνει έως και τον αρχιεπισκοπό θώκο

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, Θεολόγου, Φιλολόγου, Ιστορικού, Υπ. Δρα ΕΚΠΑ

Μετά τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος λίγες ημέρες πριν κατέθεσε εκουσίως την παραίτησή του ή, κατ΅ άλλους, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, σειρά πήρε ένας άλλος ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Παραμυθίας Τίτος, ο οποίος, είναι αλήθεια, λόγω γήρατος, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα στη όλη διαποίμανση της μητροπολιτικής περιφερείας του.

Ο ασκός του αιόλου των παραιτήσεων ξεκίνησε. Πρώτα οι μητροπόλεις των Νέων Χωρών, για την εκλογή του εκλεκτου πρέπει , έστω και τυπικά, να συμφωνεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Άλλωστε, η εκλογή του κ. Ανθίμου στη Θεσσαλονίκη ήταν μια από τις αιτίες να έλθει σε σύγκρουση τότε, έστω και μέσω του μεταθετού, το Φανάρι με την Αθήνα.

Έπεται συνέχεια; Ναι, ασφαλώς, χωρίς να σημειώνουμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι προς παραίτηση αρχιερείς, από σεβασμό προς το αρχιερατικό αξίωμα, αρχικά και κατά δεύτερον, είναι, λίγο έως πολύ, γνωστοί, τόσο στους εκκλησιαστικούς κύκλους όσο και στη Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Την ίδια ώρα, όμως, πληθαίνουν οι φωνές που οδηγούν και παρακινούν τον ασκό του αιόλου να φθάσει έως και τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, μιας και ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, σχετικά πρόσφατα, είχε δημόσια δηλώσει ότι δεν θα είχε πρόβλημα να εγκαταλείψει τον αρχιερατικό θρόνο των Αθηνών, αν μια επιτροπή αρχιερέων τού το ζητούσε. Αλήθεια, μήπως έφθασε η ώρα; Δεν έχω ασφαλώς, κάτι προσωπικό με τον κ. Ιερώνυμο, μιας και δεν τον γνωρίζω προσωπικά και πάντοτε, εκ πεποιθήσεως, σέβομαι το αρχιερατικό αξίωμα. Πλην, όμως, υπάρχουν και νεότεροι, άγιε των Αθηνών, υπάρχουν και νεότεροι με την ίδια διάθεση προσφοράς, φαντάζομαι, και ενδεχομένως και με μεγαλύτερη. Μήπως είναι καιρός, λοιπόν, και ο ασκός του αιόλου, ενώ περιφέρεται στα σοκάκια πέριξ του αρχιεπισκοπού μεγάρου να εισέλθει και εντός και εμείς να μην μυωπάζουμε αυτοθελήτως και αυτενεργήτως;

Ο καιρός εγγύς! Ας προετοιμαζόμαστε άπαντες, τόσο οι υποψήφιοι των κατά τόπους μητροπόλεων που μετρούν παραιτήσεις των προκατόχων τους, το λοιπό χριστεπώνυμο πλήρωμα απανταχού,  όσο και οι ένοικοι της αρχιεπισκοπής! Φθάνει, ας διακονήσουν και άλλοι τον…άνθρωπο!

TOP NEWS