Παραμονή Χριστουγέννων στον Ι.Ν Αγίων Πάντων

  • Dogma
χριστουγέννων

Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου τελέσθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015, παραμονή της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων και μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας και των Διακόνων. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους συλλειτουργούντες Ιερείς του και στο λαό του Θεού καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη.
Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου τελείται 10 φορές το χρόνο: την 1η Ιανουαρίου, ημέρα της μνήμης του, τις πρώτες πέντε Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής, την παραμονή των Χριστουγέννων
την παραμονή των Θεοφανείων,την Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο.


Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Βασίλειος παρακάλεσε τον Κύριο με νηστεία και προσευχή να του φανερώσει τον τρόπο να βοηθήσει τους πιστούς σχετικά με την μακρά ακολουθία της Θείας Λειτουργίας. Σε οπτασία, λοιπόν, είδε ο Άγιος, ο σοφότατος Βασίλειος, τον Κύριο με τους Αποστόλους, να τελεί την Θεία Μυσταγωγία, λέγοντας τις ευχές όχι όπως ακριβώς είναι γραμμένες στη Θεία λειτουργία του αδελφοθέου Ιακώβου, αλλά συντετμημένες με τέτοιο τρόπο, όπως τις συνέθεσε κατόπιν ο Άγιος στη Θεία Λειτουργία του.

TOP NEWS