Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Την τελευταία ημέρα του χρόνου, 31η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας, μεταξύ άλλων Αγίων, τιμά τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Θεοφυλάκτου, Αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, μεγάλου ερμηνευτή των Θείων Γραφών, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη της Χαλκίδος, αποτελώντας λαμπρό καύχημα και αγλάϊσμα Της, όπως και ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας, συγκαταλεγόμενος στη χορεία των Ευβοέων Αγίων.

Η Μητρόπολη Χαλκίδος τίμησε πανηγυρικά τη μνήμη του με ιερά Αγρυπνία, την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Στις ιερές Ακολουθίες και την Θεία Λειτουργία ιερούργησαν ο εορτάζων Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού και Υπευθύνου του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου, ο συνεφημέριός του Πρωτοπρεσβ. Ευάγγελος Γαλάνης και ο Διάκ. Ευγένιος Τσάλλας.

Ο π. Θεοφύλακτος έλαβε το όνομά του προς τιμήν του τιμωμένου Αγίου, αφού ο Σεβασμιώτατος έχει την ευλογημένη συνήθεια να ονομάζει τους Ιερομονάχους και μοναχούς της Τοπικής Εκκλησίας, κατά την ώρα της μοναχικής τους Κουράς, λαμβάνοντας ονόματα και από τον κατάλογο των Ευβοέων Αγίων, ώστε να τιμούνται και να γίνονται περισσότερο γνωστοί οι Άγιοι του Τόπου μας.

Τον θείο λόγο κήρυξε πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε, στα ιερά νοήματα της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Χριστουγέννων, η οποία αποδίδεται σήμερα, και στον Άγιο Θεοφύλακτο και τις θεολογικές του παρακαταθήκες, ενώ ευχήθηκε με θερμούς λόγους και στον εορτάζοντα πνευματικό του υιό π. Θεοφύλακτο.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Γερογιάννης – Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας και ο Λαμπαδάριος κ. Στυλιανός Καραβάς, ενώ ολόκληρη η ιερά Αγρυπνία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7fm).

Ο π. Θεοφύλακτος λαμβάνοντας προ του «Δι’ευχών» το λόγο ευχαρίστησε για την στηρικτική και τιμητική παρουσία τους τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο, του παρισταμένους Κληρικούς, τη Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Ιωάννη Πανταζή και όλους όσους εκ των Ενοριτών του παρευρέθηκαν συμμετέχοντες στην ιερά Αγρυπνία.

TOP NEWS