Παρουσία του Αρχιεπισκόπου τα εγκαίνια της έκθεσης «Μικρά Άσία, Χαίρε! Κιβωτός Μνήμης»

  • Dogma

​Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εγκαινιάζεται απόψε, Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 και ώρα 6 μ.μ. στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του Κ.Θ.Β.Ε., στη Μονή Λαζαριστών, η Έκθεση Προσφυγικών Κειμηλίων της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τον εύγλωττο τίτλο: «Μικρά Ασία Χαίρε! Κιβωτός Μνήμης».

​Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εκδήλωση των εγκαινίων θα τιμηθούν οι κυρίες Χάρις Αλεξίου και Μιμή Ντενίση, για τη σχέση και τη συμβολή τους στην ανάδειξη της Ιστορίας και της παράδοσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από το καλλιτεχνικό τους έργο.

​Η Έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνιστά φόρο τιμής στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η Μητρόπολη Νεαπόλεως και  Σταυρουπόλεως, στα δυτικά του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης, υπήρξε κατεξοχήν χώρος υποδοχής προσφύγων από την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη.

Μεταξύ των 85 συνολικά εκθεμάτων συγκαταλέγονται κειμήλια από Ενοριακούς Ναούς και από το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως: φορητές εικόνες, μεταλλικά και ξυλόγλυπτα λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα, καθώς και έντυπες εκδόσεις (εκκλησιαστικού και όχι μόνο περιεχομένου). Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο επιταφίου που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τα Άδανα.

Παρότι δε, σύμφωνα με τους ειδικούς αρχαιολόγους, είναι αφενός νεότερα ως προς τη χρονολόγηση και αφετέρου πολλά από αυτά αποτελούν προϊόντα λαϊκής καλλιτεχνικής παραγωγής, ωστόσο περικλείουν και εμπεριέχουν συναισθηματικές μνήμες. τον αγώνα, την αγωνία και τον πόνο των προσφύγων, γνωρίσματα που τα καθιστούν ανεκτίμητα.

Υπογραμμίζεται ότι η Έκθεση θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Μονής Λαζαριστών από τις 13 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10.00 – 18.00. Είσοδος Ελεύθερη.

TOP NEWS