Παρουσία του Πρ. της Δημοκρατίας και χιλιάδων πιστών η εορτή του Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα

  • Dogma

Με ειδικές τιμές πραγματοποιήθηκε σήμερα η εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, πολιούχου της Πάτρας. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αρκετοί Μητροπολίτες και χιλιάδες πιστοί.

Με λαμπρότητα και με την συμμετοχή πολλών χιλιάδων πιστών από την Πάτρα, και από άλλα μέρη της Ελλάδος, εορτάσθη ο πολιούχος και ιδρυτής της των Πατρέων Εκκλησίας, Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος.

Ανήμερα, 30.11.2015 ετελέσθη η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και εν συνεχεία ετελέσθη η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Σερρών κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων: Τρωάδος κ. Πέτρου και Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Τον θείο λόγο εκήρυξε εμπευσμένα και θεολογικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, αναφερθείς στο χριστιανικό μαρτύριο, ως χάρισμα και δώρο του Αγίου Πνεύματος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, στα πρόπυλα του Ιερού Ναού υπεδέχθη τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος ετίμησε με την υψηλή παρουσία Του, τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.
Έπειτα εψάλη η Δοξολογία επί τη εορτή του Πολιούχου των Πατρών Αγίου Ανδρέου, ενώ ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνησή του, είπε χαρακτηριστικά:
« Εξοχώτατε, Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Ευφραίνεται σήμερον η πόλις των Πατρών και συν αυτή η Αχαία πάσα και αγαλλομένη χαίρει σύμπασα η Ορθόδοξος Ελλάς, επί τη Ιερά και σεβασμία μνήμη Ανδρέου του των Αποστόλων Πρωτοκλήτου και μιμητού, του Σωτήρος Πάθους.

Εντός του Ιερού τούτου Αποστολείου, του περιλάμπρου δηλαδή Ναού του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου, όπου η πανσεβάσμιος και χαριτόβρυτος Κάρα του Πρωτοκλήτου και ο Χιαστός Σταυρός του Μαρτυρίου του, ο Επίσκοπος, ο Ιερός Κλήρος, ο ευσεβής Λαός Σας υποδεχόμεθα Εξοχώτατε με αισθήματα αγάπης και τιμής και ευχαριστούμε θερμώς διά την αποδοχήν της προσκλήσεώς μας, ώστε να ευρίσκεσθε σήμερον ενταύθα, ως ο ανώτατος Άρχων της Ελλάδος και να συνεορτάζετε μεθ’ ημών και των χιλιάδων του πιστού Ορθοδόξου Ελληνικού Λαού που συνέρρευσαν εν Πάτραις επί τη εορτή και λαμπρά πανηγύρει του Ιερωτάτου και Πρωτοκλήτου Αποστόλου.

Θεωρούμεν ότι σήμερον αι των Ελλήνων καρδίαι ενούνται ενταύθα, αναμιμνησκόμεναι της μεγάλης τιμής και δωρεάς και χάριτος του Σωτήρος ημών, προς τους Έλληνας, ώστε διά των Αποστόλων του να οδηγήση τόσον αυτούς, αλλά και άλλους Λαούς της γης εις Θεογνωσίαν.

Σήμερον εις την πόλιν των Πατρών αναπνέει πνευματικά όλη η Ελλάς και κτυπά η καρδία της Ορθοδοξίας συμπάσης. Σήμερον ο Λαός μας, ενώπιον του Αγιωτάτου Αποστόλου καταθέτει την ευλάβειά του και βεβαιώνει διά την Ορθόδοξον ταυτότητά του, εις πείσμα όποιας άλλης αντιθέτου η αντιθέου φωνής η όποιας ιδεολογίας ήθελε αμφισβητήση αυτήν την αλήθεια.

Σήμερον, από την πόλιν του Αγίου Ανδρέου καλούμεθα να ενωτισθώμεν το σωτήριον μήνυμα, όπως εξέρχεται από το θεόφθογγον στόμα του Αποστόλου Ανδρέου και να το εμπεδώσωμεν, οι Εκκλησιαστικοί ταγοί, οι Πολιτικοί Άρχοντες και άπας ο Λαός, «Εὑρήκαμεν τὸν Μεσσίαν» και «οὐκ ἔστιν ἐν ἄλλῳ οὐδενὶ ἡ Σωτηρία, εἰμὶ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν».

Σήμερον νοερώς ευρισκόμεθα εις το «μαρτυρικό Φανάρι», όπου ο πρώτος της Ορθοδοξίας, ο Παναγιώτατος και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προίσταται της πανηγύρεως του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Νοερά επίσης ευρισκόμεθα εις την αγιοτόκο Κύπρο μας και εις το ακρότατον άκρον αυτής, στην Καρπασία και προσκυνούμεν το φυλακισμένο εικονισμά του, εις το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέου.

Σήμερον επίσης νοερώς εναγκαλιζόμεθα τους δεινώς δοκιμαζομένους Ορθοδόξους Χριστιανούς αδελφούς μας στη Μέση Ανατολή και όπου αλλού, όπως και όλους τους συνανθρώπους μας, Χριστιανούς ή μη, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη βία, τη μισανθρωπία και τους πολέμους και διακηρύσσομε εν ενί στόματι και μια καρδία, ότι η λύσις των προβλημάτων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα ευρίσκεται εις την αγάπη ,η οποία είναι η μεγαλυτέρα δύναμη στον κόσμο.
Εξοχώτατε, είμεθα βέβαιοι τόσον η ελαχιστότης μου, όσον και οι αδελφοί Άγιοι Αρχιερείς οι σπεύσαντες εν αγάπη διά τον συνεορτασμόν, τους οποίους εκ βάθους ψυχής ευγνωμόνως ευχαριστώ και άπας ο Λαός, ότι με την σεμνότητα και το εγνωσμένον ήθος Σας, με την ευλάβειά Σας προς τον Θεόν και την αγάπην Σας προς την Πατρίδα, πολύ θα ωφελήσετε την Ελλάδα μας, υπηρετούντες με την όλη προσωπικότητά Σας, την ενότητα και την σύμποιαν, αλλά και διασφαλίζοντες μέσα από το υψηλόν αξίωμά Σας, το κύρος της χώρας μας μεταξύ των Λαών της γης.

Ευχόμεθα ολοψύχως και δεόμεθα, όπως Κύριος ο Θεός ενισχύη την Υμετέραν Εξοχότητα, διά πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, εις παν έργον αγαθόν και τη Πατρίδι ωφέλιμον και όπως πορεύεσθε εν υγιεία αμφιλαφή τας τρίβους του προσωπικού και οικογενειακού Σας βίου και τας δυσκόλους ατραπούς, μάλιστα εν τη ενασκήσει των υψηλοτάτων καθηκόντων Σας εν τοις δυσχειμέροις καιροίς, προς πρόοδον του ευγενούς φιλοθέου και φιλαγίου Λαού μας.
Ως ευ παρέστητε Εξοχώτατε».
Μετά το πέρας της Δοξολογίας επραγματοποιήθη η λιτάνευσις της Αγίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος του Ιερωτάτου Αποστόλου εις τας οδούς της μεγαλουπόλεως των Πατρών, ενώ χιλιάδες Λαού ακολουθούσαν η είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια και όλους τους χώρους.

Μετά την Λιτανεία ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος επεσκέφθη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών την έκθεση « Η των Πατρέων σε πόλις», η οποία παρουσιάζει την ζωή της Πάτρας, από τον 1ο μ.Χ αιώνα μέχρι και σήμερα σε σχέση με τον Άγιο Ανδρέα. Να σημειώσωμε ότι η έκθεση συνδιοργανώθηκε από τον Ιερά Μητρόπολη Πατρών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Ελλάδος.
Στο γεύμα το οποίο παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολις Πατρών προς τιμήν του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε με θερμά λόγια για το πρόσωπο του κ. Προέδρου και του προσέφερε ιερά εικόνα του Αγίου Ανδρέου.
Στην αντιφώνησή του ο κ. Πρόεδρος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, για την άψογη οργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως, ενώ ετόνισε την σημασία της αδιάκοπης παρουσίας του Αγίου Ανδρέου στην πόλη των Πατρών, αφού σ’ αυτήν φυλάσσεται η Αγία Κάρα του, ο τάφος και ο Σταυρός του μαρτυρίου του.

TOP NEWS