Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η έναρξη του Ζ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

  • Dogma
συνεδρίου

Ξεκίνησαν χθες Πέμπτη  18 Ο­κτω­βρί­ου 2018, οι ερ­γα­σί­ες του Ζ’ Δι­ε­θνούς Ε­πι­στη­μο­νι­κού Συ­νε­δρί­ου, το ο­ποί­ο δι­ορ­γα­νώ­νει η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος διά της Ει­δι­κής Συ­νο­δι­κής Ε­πι­τρο­πής Πο­λι­τι­στι­κής Ταυ­τό­τη­τος στο Συ­νο­δι­κό Μέ­γα­ρο της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος με τί­τλο: «Οι φι­λε­λεύ­θε­ροι θε­σμοί του Α­γώ­νος της Ελ­λη­νι­κής Ε­πα­να­στά­σε­ως».

Το πα­ρόν Συ­νέ­δριο εν­τάσ­σε­ται σ’­ έ­να κύ­κλο δέ­κα Ε­πι­στη­μο­νι­κών Συ­νε­δρί­ων με γε­νι­κό θέ­μα: «1821-2021: 10 Ε­πι­στη­μο­νι­κά Συ­νέ­δρια για τα 200 χρό­νια της Ελ­λη­νι­κής Ε­πα­νά­στα­σης».

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Μα­κα­ρι­ώ­τα­τος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τό­νι­σε: «Υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με φορέα την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, διοργανώνεται κατ’ έτος, έως το 2021, Συνέδριο με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά. Ομολογώ ότι η αθρόα ανταπόκριση της ακαδημαϊκής κοινότητος στην πρόσκλησή μας υπήρξε συγκινητική και ελπιδοφόρος, και η συμμετοχή πλήθους Καθηγητών και ερευνητών εγνωσμένου κύρους εστάθη εξαιρετικά πολύτιμη».

Ακολούθως ο Μακαριώτατος σημείωσε τρεις παρατηρήσεις: 1) Κύριο στοιχείο διαφοροποιήσεως των επαναστατών απέναντι στον αλλόθρησκο δυνάστη αποτελούσε η θρησκευτική πίστη. 2) Ο πατριωτικός Αγώνας διακήρυττε την μεταφυσική του νομιμοποίηση με αναφορά στον Θεό – σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις περί αποκλειστικής συγγένειας της Επαναστάσεως με τον δυτικό Διαφωτισμό και 3) Η μελέτη των Αρχείων Εθνικής Παλιγγενεσίας αποδεικνύει ότι οι καισαροπαπικές αντιλήψεις υπήρχαν νωρίτερα από την Αντιβασιλεία του Όθωνα σε ορισμένους πολιτικούς, που δικαιολογούσαν τον παρεμβατισμό του κράτους στα εκκλησιαστικά πράγματα.

Περαίνοντας τον Χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την συμμετοχή του, όλους τους εκλεκτούς ακαδημαϊκούς διδασκάλους και επιστήμονες, όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση του παρόντος Συνεδρίου – τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και τα Μέλη αυτής, τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Ακαδημαϊκό κ. Κωνσταντίνο Σβολόπουλο και τα Μέλη αυτής, καθώς και τον Πανοσιολογιώτατο Γραμματέα, Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Αντωνίου–Τριανταφυλλίδη.

Στη συνέχεια ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ανέγνωσε την πρώτη Εισήγηση του Συνεδρίου με θέμα: «Το φιλελεύθερο Πνεύμα των Θεσμών του Συντάγματος της Τροιζήνας του 1827».

Στον Πρόλογό του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι με ιδιαίτερη χαρά μετέχει σε ένα κορυφαίο Συνέδριο, το οποίο έχει ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό, όπως αποδεικνύεται από την θεματική του και όπως θα αποδειχθεί και από τα συμπεράσματά του. «Ουσιαστικά αυτή η σειρά εκδηλώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι η πρώτη που αφορά στον εορτασμό των διακοσίων ετών από την έκρηξη της Εθνεγερσίας και την δημιουργία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Δεν γνωρίζω αν μέχρι σήμερα υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία, πράγμα που αποδεικνύει την προσήλωση της Εκκλησίας πάνω στην ιστορία και την πορεία του Κράτους, του Λαού μας και του Έθνους μας».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αξία του Συντάγματος της Τροιζήνας του 1827 στην συνταγματική ιστορία της χώρας μας, σε επίπεδο θεσμικών και πολιτικών συμβολισμών. Υπογράμμισε ότι αυτό διακρίνεται για την προσήλωσή του στις προωθημένες φιλελεύθερες ιδέες της εποχής, αναφορικά και με τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος επεσήμανε μεταξύ άλλων τις διατάξεις, με τις οποίες καθιερώθηκε ως επικρατούσα θρησκεία εκείνη της «Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού» και αυτές που καθιερώθηκε ρητώς, ως θεμελιώδες δικαίωμα και η Θρησκευτική Ελευθερία.

Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτισμικής Ταυτότητος και ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, καθώς και αυτά της Επιστημονικής Επιτροπής, τον Γραμματέα και όλους τους παρευρισκόμενους στη σημερινή Α’ Συνεδρία του Ζ’ Διεθνούς Συνεδρίου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέσω αυτών των Συνεδρίων «μάς ενδιαφέρει να αναδειχθεί ο πατριωτικός, παιδευτικός και κοινωνικός ρόλος του Ορθοδόξου κλήρου και του μοναχισμού, αλλά ταυτοχρόνως ερευνούμε κάθε άλλη πτυχή και ακούμε διαφορετικές απόψεις, εφ’όσον βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα».

Κα­τά την τελε­τή της ε­νάρ­ξε­ως πα­ρέ­στη­σαν οι Σε­βα­σμι­ώ­τα­τοι Μητροπολίτες: Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Μάνης κ. Χρυσόστομος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σαλώνων κ. Αντώνιος, Θαυμακού κ. Ιάκωβος και Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ε­πί­σης πα­ρέ­στη­σαν: ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο βουλευτής κ. Δημήτριος Σεβαστάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ο βουλευτής κ. Γεώργιος Καρράς, ως εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, ελλογιμώτατοι καθηγητές, κληρικοί και πλή­θος κό­σμου.

Η Συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού ενώ ταυτόχρονα προβαλόταν στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου.

Σήμερα, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, το Συνέδριο θα συνεχισθεί με την Β’ και την Γ’ Συνεδρία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου, Ιασίου 1 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το φιλίστορο κοινό.

συνεδρίου

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS